Акцентът ще са частните инвестиции

Приоритетите на българското председателство на инициативата „Три морета“ бяха образование, наука и иновации. Следващият акцент, върху, който ще се работи усилено, ще са частните инвестиции. Това каза на заключителната пресконференция президентът на Латвия Егилс Левитс. „Необходимо е да акцентираме и върху частните инвестиции. Публичните инвестиции са много важни инструменти също, но не са достатъчни по никакъв начин. Това ще е една от целите – да направим региона ни привлекателен за повече инвестиции. Вложения в конкретни инфраструктурни проекти. По време на срещата обсъдихме необходимостта да привличаме обществото особено младите хора, които могат да пропагандират тази идея. Идеята „Три морета“ трябва да се развива и задълбочава от младите хора и с по-широко обществено участие, което ще даде допълнителна стойност. Трябва конкретно на видим как да привличаме части инвестиции и как да развиваме инвестиционния фонд, а също и как обществото да се включи в реализирането на тези проекти“, уточни Левитс.

Каквито и финансови фондове и инструменти да прилагаме за социално икономическо сближаване между Източна и Западна Европа целта не може да се постигне, ако няма сближаване в науката и образованието, тъй като те са бъдещето. „Затова България предложи този приоритет – да търсим сближаване в образование, наука, технологии и иновации. Затова и аз съм радостен, че на този форум успях да се постигне споразумение за изграждане на партньорство между агенциите за иновации на нашите държави. Това е знак за бъдещето към нашите млади. Да развием техния потенциал в нашите страни“, обясни президентът Радев.

Шестата среща на върха на инициативата „Три морета“ завърши с приемането на обща декларация на държавните ръководители. Тя е насочена към ускореното развитие на региона чрез подобрена транспортна и инфраструктурна свързаност, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие. На срещата взеха участие над 10 държавни глави, правителствени ръководители и министри, както и близо 400 специалисти, предприемачи и бизнесмени, сред които и представители на водещи технологични гиганти като Amazon и Google. За пръв път участват управляващият директор на МВФ, а също и представители на страни от Тихоокеанския регион, Средния Изток и Западна Европа. „Това е атестат, че инициативата става разпознаваема в глобален план“ е мнението на президента Радев. Постигна се съгласие между Агенциите за насърчаване на инвестициите. Задълбочено беше партньорство между индустриалните камари, започнало още през 2018 г. в Букурещ.

„Вече сме свидетели на първите три инвестиции в транспорт, енергетика и дигитализация. Надявам се, че това ускорение и тази динамика ще продължат“, заключи българският президент.

Източник: fakti.bg

The post Акцентът ще са частните инвестиции appeared first on Начало.

0
0