Ананиев: До две седмици решаваме за отварянето на детските градини

До две седмици ще решим кога да отворят детските градини, утре с министъра на културата ще разгледаме негов план за всяка следваща стъпка, за да започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства. 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по БНР. След отпадане на извънредното положение в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища; временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; отчетът на заболелите от Covid-19, уточни здравният министър.

Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб, коментира той фактът, че законопроектът за след извънредното положение му дава повече власт.

„Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор“.

Министър Ананиев подчерта, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

The post Ананиев: До две седмици решаваме за отварянето на детските градини appeared first on Начало.

0
0