Близък до Кремъл руски бизнесмен е взел „златен“ български паспорт

Влиятелният руски бизнесмен Роман Савушкин, който е близък до властта в Кремъл, e сред получилите българско гражданство срещу инвестиции, показва разследване на сайта Bird.bg. За връзките на бизнесмена с руската върхушка свидетелстват неговите снимки с Дмитрий Медведев, публикувани от разследващия сайт.

Когато получава „златния“ си български паспорт, Роман Савушкин е бил генерален директор на “Обединена вагонна компания”, което е структуроопределящо предприятие в Русия.

То е най-големият производител на вагони в Русия чрез Тихвинския вагоностроителен завод. Основен акционер е групата ИСТ, свързвана с милиардера Александър Несис. ИСТ има съвместен бизнес с „Ростех“ – група, управлявана от Сергей Чемезов, човек от вътрешния кръг на Путин. Разследване на Bird и iStories показа, че Чемезов и негови роднини са се обзавели с имоти на българското Черноморие.

Савушкин става българин на 18 декември 2019 г. Забележително е, че преписката му е заведена само година по-рано. Преди да подаде документи за гражданство, Савушкин упълномощава българското адвокатско дружество “Георгиев, Тодоров и Ко” на 4 май 2017 г. да го представлява в процедурата по придобиване на гражданство чрез инвестиция.

По това време тази кантората консултира множество чужденци, които напират за „златен паспорт“ в България, но не всички го получават. Пълномощното на Савушкин е подписано в Москва и заверено от консула ни там.

Проверка в Търговския регистър показва, че Савушкин не притежава и не управлява фирми в България. За да покаже, че е инвеститор, той вероятно е закупил държавни ценни книжа или е внесъл пари на влог в българска банка, каквито възможности даваше законът за българското гражданство преди 2021 година, съобщава Bird.bg.

През последните няколко месеца Савушкин наистина инвестира в България, като си купува два апартамента в Бургас за над 800 000 лева, показва справка в Имотния регистър.

Преди два дни правосъдния министър Надежда Йорданова коментира, че в схемата със златните паспорти има замесен посредник близък до ДПС. Партията реагира веднага и поискаха прокуратурата да разпита Йорданова. Bird.bg напомня за аферата „Яневагейт“, където се чува как адв. Мондешки обвързва един от основателите на кантората с Делян Пеевски.

В коментар на адвокатското дружество “Георгиев, Тодоров и Ко” се казва, че от около пет години не се занимават с консултиране на такава дейност.

През юни миналата година САЩ санкционираха Делян Пеевски по глобалния закон „Магнитски“ за корупция. Един от аргументите бе за неформалното му влияние върху процедурите по издаване на български паспорти.

 

 

Източник: mediapool.bg

The post Близък до Кремъл руски бизнесмен е взел „златен“ български паспорт appeared first on Начало.

0
0