Божидар Божанов към Каримански: „Нямам сестра“. Нека ИТН намали нивото на манипулации

„Нямам сестра…Оставам отворен за конструктивен диалог по темата „електронно управление“, включително с вече опозиционните Има такъв народ(ИТН), но нека да намалим малко нивата на манипулации и внушения“. Така отговори в четвъртък министърът на електронното управление Божидар Божанов по повод по-ранни твърдения на депутата от ИТН Любомир Каримански за обществени поръчки, свързани с електронното управление, изготвени за точно определена фирма.

„Поръчките са изготвени към Информационно обклужване“ АД от сегашното уж ефективно управление, заедно с министъра на електронното управление. Не мога да кажа нищо повече, докато не разполагам с данни“, каза Каримански рано сутринта в четвъртък.

“Когато г-н Каримански получи фактите (с които обичал да говори), се надявам да ги сподели… В момента вместо да се занимавам с финализирането на измененията в Закона за електронното управление и в Закона за обществените поръчки, с които да въведем повече ефективност и прозрачност, се занимавам с опровергаване на нещо, за което г-н Каримански всъщност нямал детайлите, но решил да си каже”, контрира още Божидар Божанов.

Той добавя, че подобни слухове са очаквани. „Неизбежно е, когато заемаш висока позиция, някой да започне да интригантства“, казва министърът.

Подробно той посочва, че Министерство на електронното управление е обявило само една обществена поръчка откакто съществува – „Изграждане на капацитет и подобряване на услугите на CERT Bulgaria (CBSEC-BG)“ по обособени позиции. 

Извън нея, има само един сключен договор за широко популяризираното приложение, чрез което на практика смартфона ще стане лична карта и чрез него ще може да се извършва услугата електронен подпис. https://www.mediapool.bg/kak-smartfonat-ni-shte-stane-i-lichna-karta–4-stapki-za-e-usluga-news332445.html Негов изпълнител е  държавната фирма “Информационно обслужване, като затова има изрично решение на Министерския съвет.

„Информационно обслужване обявява поръчки от името на редица администрации – Министерство на здравеопазването, НАП и др. Върху тези поръчки МЕУ няма влияние (може да проверява технически спецификации, но поради законов пропуск, който в момента поправяме, това невинаги се случва). Противно на някои схващания, Министерство на електронното управление не носи отговорност за всички ИТ поръчки в държавата. Отговорността я носят възложителите“, добавя Божидар Божанов.

Той посочва още, че негова проверка на направените в последните 6 месеца поръчки от Информационно обслужване показва “пъстра картина” от избрани изпълнители, които печелят в едни процедури и губят в други, което противоречи на направените внушения.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbozhidar.bozhanov%2Fposts%2F10160213737108524&show_text=true&width=500″ width=“636″ height=“316″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Източник: mediapool.bg

The post Божидар Божанов към Каримански: „Нямам сестра“. Нека ИТН намали нивото на манипулации appeared first on Начало.

0
0