Бойко Рашков може да обжалва отнемането на достъпа си до тайни

0

0
Вътрешният министър Бойко Рашков може да обжалва решението за отнемане на достъпа до секретна информация, когато официално бъде уведомен за това. Това коментира бившият шредседател на Държавната комисия за сигурността на информация (ДКСИ) Цвета Маркова пред БНР.

„Отнемането на допуск до класифицирана информация е индивидуален административен акт, който не съдържа мотиви. Не очаквайте някой да ви съобщи причините за това“, обясни тя процедура..

Отнемането на достъпа до секретна информация се прави по инициатива на ДАНС, но окончателното решение се потвърждава от ДКСИ. Маркова каза, че актът на ДКСИ се посочва правно основание за отнемане на достъпа, но не и фактически обстоятелства. По думите ѝ министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация, без да са преминали през процедура по проучване.

Тя обаче изрично подчерта, че Рапков задължително трябва да бъде уведомен. Вътрешният министър казва, че не е бил уведомн.

„Ако ДАНС нямат писмени доказателства относно връчването на ката, тогава излиза, че срокът за обжалване на този акт не е започнал да тече. Ако тепърва той ще се връчва на министър Бойко Рашков, би следвало той да има административно право да го оспори пред Върховния административен съд“, каза Марков.

Тя обясни, че информацията за издаване или отнемане на разрешение до класифицирана информация е публична и не представлява класифицирана информация.

„След като е изтекъл мандатът на Бойко Рашков като ръководител на бюрото за контрол на СРС, е следвало не да му бъде отнето разрешението, а да му бъде прекратено действието на разрешението за достъп до класифицирана информация. Разликата между двете е в санкционния режим. Отнемането настъпва тогава, когато са възникнали някакви нови обстоятелства, застрашаващи сигурността на лицето и респективно на националната сигурност. Прекратяването е техническо действие, когато едно лице преустанови заемането на една длъжност“, разясни Цвета Маркова.

Преди ден стана ясно, че достъпът до класифицирана информация на служебния вътрешен министър Бойко Рашков е бил отнет, докато той не е имал нужда от него. Това е станало през 2019 г., когато той е бил преподавател в УНСС.

„Не съм имал абсолютно никаква служебна необходимост да имам достъп до класифицирана информация. Пита се задачата защо към онзи момент не са обявили този факт в медиите“, обясни Рашков.

По това време мандатът на Рашков като шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства е изтекъл, т.е. той не работи с такава информация. От отнемането на достъпа реално не следва нищо.

Новината за отнетия достъп бе съобщена от бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев в сряда, часове преди президентът Румен Радев да подпише указ за освобождаването му от длъжност по предложение на правителството.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0