„Булгаргаз“ още няма да плаща на Русия за газа с рубли

До момента още не е постъпвало искане от „Газпромекспорт“ за промяна на договорни отношения, свързани с плащане на доставките в рубли, каза днес пред БНТ председателят на съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски. Той допълни, че плащането за априлските доставки е направено и доставките са гарантирани. Окачванията са Русия да въведе в четвъртък нов механизъм, според който плащанията за газ ще бъдат извършване в рубли. Това беше отхвърлено от страните от Г-7, включително Германия, но предизвика опасения от прекъсване на доставките.

„В краткосрочен план имаме план, в дългосрочен още търсим алтернативни източници, а ако спрат доставките на руски газ“, каза още председателят на съвета на директорите на „Булгаргаз“. Топчийски поясни, че събраните към момента запаси в хранилището в Чирен могат да стигнат за един месец.

Решението за по-ниска цена на газа от очакваната не е политическо, каза още председателят на съвета на директорите на „Булгаргаз“. Той уточни, че обявеното поскъпване от 13% не е окончателно, защото месецът още не е свършил, освен това фирмата не била дала на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) всички документи за формирането на цената.

Финалната цена ще се разбере на 1 април, като очакването е поскъпването да е между 20 и 30%. Топчийски посочи, че за „Булгаргаз“ е било важно повишението на цената да не е през март, в който има сериозно потребление.

Източник: fakti.bg

The post „Булгаргаз“ още няма да плаща на Русия за газа с рубли appeared first on Начало.

0
0