България изпусна и срока за внасяне в Брюксел на плана си за европарите в земеделието

България не е внесла в срок до 31 декември 2021 г. и стратегическия си план за усвояване на 7.5 млрд. евро за земеделието в бъдещия програмен период 2023- 2027 година. Това стана ясно от кратко изслушване на новия земеделски министър Иван Иванов (БСП) пред парламентарната комисия по земеделие. Самият министър декларира като свой първи приоритет „завършването на националния стратегически план“ за новите европари.

Иванов посочи, че новият екип на ведомството ще направи преценка за постигнатото по проекта на стратегическия план през последните 2 години. „Ще се оценят допирните точки на стратегическия план с коалиционното споразумение за политики в земеделието на настоящото управление“, посочи още Иван Иванов. За закъснението с документа страната ни няма да бъде санкционирана, но ще се забави с одобрението му и усвояването на евросредствата.

Проверка на Mediapool показа, че еврокомисарят по земеделия Януш Войчеховски е благодарил на 3 януари т.г. в туитър на 18-те държави членки на ЕС, които са спазили срока и са внесли в Брюксел стратегическите си планове.

„Европейската комисия очаква останалите страни да представят своите планове колкото се може по-бързо“, казва еврокомисарят.

<blockquote class=“twitter-tweet“><p lang=“en“ dir=“ltr“>I thank Ministers of Agriculture and the governments of 18 Member States for submitting the draft national strategic plans for the Common Agricultural Policy within the deadline.<br>The EC looks forward to the submission of the other countries&#39; plans as soon as possible.<a href=“https://twitter.com/hashtag/NewCAP?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw“>#NewCAP</a> <a href=“https://t.co/YexRDWNh98″>pic.twitter.com/YexRDWNh98</a></p>&mdash; Janusz Wojciechowski (@jwojc) <a href=“https://twitter.com/jwojc/status/1478003703802372097?ref_src=twsrc%5Etfw“>January 3, 2022</a></blockquote> <script async src=“https://platform.twitter.com/widgets.js“ charset=“utf-8″></script>

На практика това е пореден документ за бъдещи европари, по чиято подготовка страната ни закъснява. Страната ни вече изпусна срокове за предоставянето в ЕК на Националния план за възстановяване, по който трябва да усвои от ЕС 12.6 млрд. лева до 2026 г. Забавянето лиши България от аванс от 1.6 млрд. лева, който страната ни можеше да получи още в рамките на миналата година.

Цели и санкции

В стратегическия план за земеделие страната ни трябва да разпише конкретни цели, с които ще измерва постигането на новите „зелени“ политики на Брюксел, заложени в стратегията „От фермата до трапезата“ и глобалния проект на ЕС за „зелена сделка“, която цели икономика неутрална за климата.

Сред тях са увеличаване на площите за биоземеделие, като до 2030 г. се планува те да обемат 25% от обработваемата земя в общността. В същото време се цели чувствително намаляване на употребата на торове и пестициди с 50%. Друго изискване е с 50% да бъдат намалени и продажбите на антибиотици по отношение на животните и аквакултурите. Както и гаранции за запазване плодородието на почвите.

Ако България не постигне целите, които сама си заложи в стратегическия план за земеделие, то тя ще рискува финансови санкции за бъдещите европари за сектора.

В документа трябва да се заложат както „зелените цели“ на страната по усвояване на т.нар. „директни плащания“ – субсидии за земя, така и на бъдещата Програма за развитие на селските райони.

Новият екип

Пред комисията по земеделието бяха представени и зам.-министрите в земеделието.

„Ние сме едно от малкото смесени министерства“, посочи министър Иванов. Екипът му от заместници освен кадри от БСП има и кадър на „Продължаваме промяната“ – Иван Христанов.

Зам.-министър остава Атанас Добрев, който заемаше този пост от третия кабинет на Бойко Борисов до момента. Негови ресори ще бъдат дирекциите „Земеделие“ в страната, Напоителни системи, държавните и горски предприятия в системата.

От квотата на БСП зам.-министър става и бившия евродепутат Момчил Неков. Именно той ще е конкретният отговорник за изработването на националния стратегически план, интервенциите по бъдещата Програма за селските райони, политики за агрохранителната верига и др.

„Ще се стремим да повишим стандартите и добавената стойност да остане в земеделските производители“, каза Неков пред депутатите.

Стефан Бурджев ще е зам.-министърът с ресор животновъдство.

„Моето желание е сектор животновъдство да постигне необходимия престиж, на какъвто се радва този сектор в други стани от ЕС“, каза пред депутатите той. Бурджев ще отговаря и за държавни помощи, поземлени отношения, комасация, селекция и др.

Представителят на „Продължаваме промяната“ Иван Христанов ще отговаря за субсидиите за земя, т.нар „директни плащания“, растениевъдство, биологично прозиводство, Изпълнителната агенция по горите, борбата с градушките и др.

„Ние не сме тук просто да продължим работата, а да предложим нов модел към експортно ориентирани продукти, които са с добавена стойност“, каза Христанов пред депутатите.

На заседанието присъства и новият шеф на Българската агенция за безопасност на храните проф Христо Даскалов.

Предстои агенциите по горите и тази по храните да бъдат изведени от министерство на земеделието и да минат на директно подчинение на МС.

Източник: mediapool.bg

The post България изпусна и срока за внасяне в Брюксел на плана си за европарите в земеделието appeared first on Начало.

0
0