България ще вложи 753 млн. лв. за 250 социални услуги за хора с увреждания

България ще инвестира 753 млн. лв. за създаване на 250 социални услуги за хора с увреждания. Средствата ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на среща с делегация на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията.

Със средствата се планира да бъдат предоставени 125 социални услуги за резидентна грижа и 125 социални услуги за информиране и консултиране, застъпничество и посредничество, терапия и рехабилитация и обучение за придобиване на нови умения. По този начин ще се осигури качествена грижа за 7500 хора с увреждания.

„Подобряването на качеството на социалните услуги заема централно място в дейностите на правителството. В тази връзка през юни предстои Министерският съвет да одобри проекта на Наредба за качеството на социалните услуги“, каза Гьоков.

В наредбата са регламентирани по-прецизни стандарти и критерии, които не допускат физическо ограничаване на потребителите, ползващи социални услуги, гарантиране на достъп до услуги за застъпничество, посредничество и правна защита.

За домовете за хора с увреждания са разработени самостоятелни стандарти и критерии за качество, които ще гарантират осигуряването на завишен контрол до тяхното закриване, каза министър Гьоков.

Той добави, че са предприети действия за увеличаване на възнагражденията на работещите в социалните услуги. За тази година има сериозно повишаване на средствата от държавния бюджет за финансиране на социалните услуги, като техният размер е близо 534 млн. лв.

Реформата за деинституционализация на грижата за хората с увреждания и възрастните хора е и законово гарантирана. В Закона за социалните услуги е предвидено съществуващите домове за пълнолетни лица с увреждания да се закрият до 1 януари 2035 г., а съществуващите домове за стари хора да се реформират до 1 януари 2025 г., за да отговорят на стандартите за качество.

Ръководителят на делегацията на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията
Алън Мичъл оцени високо предоставената информация и усилията на Министерството на труда и социалната политика за подобряване на условията и отношението в домовете за хора с увреждания, се казва в съобщението на социалното министерство.

 

 

Източник: mediapool.bg

The post България ще вложи 753 млн. лв. за 250 социални услуги за хора с увреждания appeared first on Начало.

0
0