/Видео/ Ваксинацията ще се извърши в 5 фази, а страната е разделена на 6 региона

Проф. Костадин Ангелов представи новия план за ваксинация с оглед скорошното одобряване на няколко ваксини срещу COVID-19.

243 600 медици в страната ще попаднат във ваксинацията на първа фаза“, заяви здравният министър. Това са медицински персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравна грижа, дентални медици и фармацевти.

Страната ще бъде разделена на 6 региона. Отпада София-град като отделен регион. Министърът обяви, че отговорниците за ваксинацията ще бъдат регионалните здравни инспектори. Регионалните центрове ще бъдат РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-София, РЗИ-Пловдив и РЗИ-Бургас.

 

Когато ваксините получат съответното одобрение, ваксинационният план ще бъде коригиран, според специфичните изисквания за всяка една от тях, каза още проф. Ангелов.

Във втора фаза ще бъдат ваксинирани приоритетно педагози, социални служители и работници във ферми за норки, които са общо 112 080 души.

Следващата фаза предвижда лекарствата да получат хората в държавната администрация и ВиК сектора.

Възрастните хора на и над 65-годишна възраст и хората с придружаващи заболявания попадат в четвъртия етап от плана.

Във финалния етап ваксините ще се прилагат на хора от уязвимите групи, според начина им на живот.

За да е успешна една мисия, трябва ясно да бъдат представени целите и да бъдат определени хората, които носят отговорността за това. Оценявайки тази отговорност, сме привлекли всички медицински организации, за да се изгради този план“, каза още проф. Костадин Ангелов.

Доц. Ангел Кунчев пък представи част от положителните тенденции, които се се наблюдават у нас през изминалите седмици около развоя на пандемията. „България слезе с едно място по заболеваемост в Европейския съюз. Рано е да се правят изводи и не смеем да се зарадваме. Убеден съм, че разпоредените мерки ще дадат още по-добри резултати, стига да ги спазваме“, каза той. Доцентър обяви, че имаме и първата област, излязла от „червената зона“. Това е Кърджали.

Ваксината ще е доброволна и безплатна, заяви още Ангел Кунчев. Те ще бъдат внесени тогава, когато получат своите разрешения,пише канал3.

Днес в „Бул Био“ ще се инсталират два хладилника, които ще могат да поберат цялата пратка от ваксината на BioNTech. До края на деня ще има такъв хладилник и в РЗИ-София, а до края на седмицата и в РЗИ-Бургас“, каза проф. Ангелов по отношение на специфичните изисквания за съхранението на конкретната ваксина.

The post /Видео/ Ваксинацията ще се извърши в 5 фази, а страната е разделена на 6 региона appeared first on Начало.

0
0