/Видео/ ГЕРБ продължават със санирането, собствениците няма да плащат

Един от стълбовете на националния план за възстановяване и устойчивост това е стълбът за „ Зелена икономика“, като част от него е така нареченото саниране. По- скоро е въвеждане на мерки за енергиина ефективност.Това заяви министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в студиото на  бтv.

Най- голямата част от този стълб е за тази мярка, която е 3 милиарда лева, като една голяма част от тези средства са за многофамилни и еднофамилни жилищни сгради, над милиард и 700. Това е разчет, които ще се прави в бъдеще , но  разчетите ни показват, че поне толкова сгради, колкото към момента в Националната програма са санирани, толкова очакваме и да бъдат санирани от тези средства по Националния план.

До момента  2022  сгради са в плана за саниране в Националната програма. Три ефекта търсим- първо социалния, втория икономическия ефект в условията на криза и третият- екологичният, каза още министър Аврамова.

Към момента от Националната програма ще има съфинансиране, но се обсъждат четири механизма, по които да бъде осигурено, така че гражданите да не заплащат директно на момента от джоба си при санирането на жилищната сграда.

Единият вариант е създаване на Национален фонд за декарбонизашия с различни източници на финасиране на този фонд. От този фонд да се поеме този процент на съфинансиране, които трябва да бъде осигурен. Това не е окончателно решение. Вариантите още се коментират, добави още тя.

 

 

 

The post /Видео/ ГЕРБ продължават със санирането, собствениците няма да плащат appeared first on Начало.

0
0