ВМРО блокира Кресненското дефиле заради спора със Северна Македония

Протест на ВМРО блокира за около 15 минути Кресненското дефиле в събота около обяд и силно затрудни движението в района в момент, когато много българи са тръгнали с автомобилите си на път за Гърция през почивните дни.Акцията затвори Е-79 край Кресна около 11:54 ч. за около 15 минути, предаде БНР. Протестът-блокада бе осъществен от симпатизанти на ВМРО, координирани от евродепутата Ангел Джамбазки. „Протестът ни е антиправителствен, срещу действията на Кирил Петков“, заяви Джамбазки.

Акцията продължава чрез бавно движение в колона по пътя Е-79 между Благоевград и Кресна с цел да се затрудни максимално проходимостта на пътя за други леки и товарни автомобили. „Нека гражданите се сърдят на правителството, а не на нас“, коментира Джамбазки..

Движението в Кресненското дефиле е със забрана за изпреварване. Колоната ще се движи с около 10 км/ч между двете кръгови кръстовища – слизането от магистралата в посока София-Кулата при Благоевград и връщането на магистралата, отново в посока Кулата, след Кресна.

Снимка: БГНЕС

С протестите под надслов „Не предавай Македония“ ВМРО иска да предупреди правителството, че няма да допусне каквото и да било отстъпление от Рамковата позиция и декларацията, гласувана от Народното събрание, относно членството на Република Северна Македония в ЕС.

От ВМРО настояват българското правителство да не вдига ветото срещу започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и да не отстъпва от условията, които бяха поставени по-рано. Преди десетина дни привърженици на ВМРО се събраха пред Министерски съвет и обявиха, че започват серия от демонстрации, каквато е и днешната.

Снимка: БГНЕС

В петък вечерта пък министър-председателят Кирил Петков направи видеообръщение, което призова президента Румен Радев да свика съвет по национална сигурност, на който да се обсъди въпросът за преговорите между България и Северна Македония. Петков подчерта, че решенията ще бъдат взети едва когато има национално съгласие и ясна позиция на българското правителство.

Протестът е продиктуван от „безпрецедентния натиск на Брюксел към България“ заради наложеното вето по присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, твърдят още от ВМРО.

Преди дни Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел поиска преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС да започнат незабавно. Той поиска българското вето да бъде преодоляно до края на френското председателство, което изтича в края на юни.

От ВМРО заявиха, че това би било най- жестокото предателство към българската история и национален идеал, както и към българската диаспора в Македония, която властите в югозападната ни съседка от години се опитват да заличат.

В събота сутринта и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) се присъедини към критиките срещу политиката на премиера Кирил Петков по отношение на спора със Северна Македония.

„Потвърждават се подозренията на ИТН, че българското правителство е поело ангажименти България да не възразява срещу приемането на Република Северна Македония в ЕС“, каза депутатът от партията Станислав Балабанов пред бТВ.

Подозренията на ИТН се потвърждавали от факта, че премиерът Кирил Петков в петък вечер поиска президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Министър-председателят съобщи още, че следващата седмица позицията за Северна Македония ще бъде обсъдена и от коалиционния съвет.

„Не видяхте ли колко притеснен изглеждаше Кирил Петков в това обръщение“, риторично попита Балабанов. Според него няма никакъв смисъл от свикване на консултативния съвет, защото на предишното си заседание той е потвърдил българската позиция за Северна Македония и в нея няма промяна оттогава. Премиерът и неговият екип обаче са давали обещания за компромиси и сега се чудят какво да правят, съмнява се Балабанов.

Вицепремиерът Асен Василев от „Продължаваме промяната“ обаче отрече подозренията на депутата от ИТН в интервю за Нова телевизия в събота сутринта. Според Василев КСНС е добре да бъде свикан, защото на всеки шест месеца в евроинституциите има гласуване за допускането на Северна Македония до преговорите с ЕС, като скоро предстои ново гласуване.

Вицепремиерът на смята, че лесно ще се стигне до преобръщане на позицията на България. Тя може да се промени само ако „всички партии (включително опозицията в парламента) и президентът преценят, че това е добре за България“, а това трудно може да стане, смята Василев.

Източник: mediapool.bg

The post ВМРО блокира Кресненското дефиле заради спора със Северна Македония appeared first on Начало.

0
0