Войната в Украйна вдига драстично цената на олиото

До седмица-две литър олио може да поскъпне до 5 лв. за литър на дребно. Това каза пред „Монитор“ изпълнителният директор на един големите производители на слънчогледово масло в България. По думите му, след като сме видели краставици по 8 лв. килото, цената на олиото няма да ни изненада.

Бизнесменът припомни, че тенденцията на поскъпване на олиото е започнала отдавна – първо с поскъпването на слънчогледа – суровината за производството му. След това цените на масово използваната растителна мазнина у нас са се вдигнали заради бума на борсовия ток и на останалите основни енергийни източници – течни горива и природен газ. Отражение дало и нарастването на работните заплати.

Сега след войната в Украйна доставките на маслодайно зърно от тази държава е блокиран. Това доведе до взрив на цените на европейския пазар.

Към момента нарастването е с около 20%, като всеки ден се увеличават с 5-10 на сто и не се знае докога ще продължи тази тенденция, смята предприемачът.

Бизнесменът припомни, че Русия и Украйна са основни износители на слънчоглед в света. Затова и всички традиционни купувачи от там се обърнаха към европейския пазар и това неизменно вдигна цените. Според него алтернативата е внос от Америка, но това не може да стане толкова бързо и дефицитът заради войната в Украйна в момента беше последният удар върху пазара на растителни масла. Допълнително Молдова е обявила ограничаване на износа си на зърно и това допълнително утежнява обстановката. На въпрос дали за нас няма алтернатива за внос от Унгария на суровина за производство на олио, предприемачът поясни, че от там доставките обикновено отиват към други части на Европа. Независимо от това цените нарастват.

Относно влиянието на високите цени на олиото върху консумацията бизнесменът каза, че то не е основен продукт и в едно домакинство се консумират 2-3 л на месец и увеличението ще качи разходите с 5-6 лв. По думите му подобна сума е нищо в сравнение с харчовете на хората за ток, отопление, горива лекарства и други масови храни.

По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържищата (ДКСБТ) на 7 януари цената на пластмасова бутилка слънчогледово олио е била 3,52 лв., към края на първия месец от годината то пада до 3,47 лв./л, като е същата цена и за 25 февруари. Вчера около 17:00 часа средната цена бе 3,86 лв./л.

През миналата година максималната средна месечна цена на борсата в Ротердам е отчетена за март от 1631,2 долара за тон, а минималната – за юни – 1291,1 долара/т. По данни на сайта cmegroup.com на 28 февруари фючърсите за доставки от Черноморския район за април са били на цена от 1459 долара за тон, а за май и юни – по 1464 долара.

Източник: fakti.bg

The post Войната в Украйна вдига драстично цената на олиото appeared first on Начало.

0
0