ВСС ще иска 20% увеличение на заплатите в съдебната система

Общо 20% увеличение на заплатите в съдебната система предвиждаа Висшият съдебен съвет (ВСС) в бюджета за следващата година. Основен мотив е инфлацията, за която ВСС очаква да мине границата от 20%до края на годината.

Другата причина за предвицданото увеличение е ръстът на средната работна заплата в бюджетната сфера, която за второто тримесечие на тази година е 1704 лв. Това означава, че младшите магистрати трябва да получават две средни заплати месечно, което са 3408 лв. Това е увеличение на заплатата с близо 500 лв.

Подобно възнграждание би намалило неимоверно разликата в заплатите на младшите магистрати и магистратите на районно ниво.

Извън това ВСС предвижда увеличение на заплатите в система с 10% за 2024 г. и 2025 г., въпреки че икономистите предвиждат значително по-ниско ниво на инфлацията.

В бюджета на ВСС има 4 млн. лева за ремонт на бившата сграда на СДС, където трябва да бъдат настанени европейските делегирани прокурори.

Служебния министър на правосъдието Крум Зарков благодари на ВСС за съдействието по въпроси, свързани с устройването на европейските делегирани прокурори. Той настоя европейските делегирани прокурори да могат сами да разполагат с бюджета си, който им се отпуска от ВСС, защото сега са зависими от прокуратурата на Иван Гешев Зарков каза, че този въпрос трябва да бъде отнесен към Народното събрание.

ВСС е много деликатно положение, защото мандатът на управляващия орган на съдебната власт изтича в началото на октомври, но няма парламент, който да попълни състава на институцията.

През тази седмица в интервю за Mediapool правосъдният министър Крум Зарков предупреди за тлееща конституционна криза, защото ВСС и съдебният инспекторат могат да бъдат разпуснати по решение на Конституционния съд.

Източник: mediapool.bg

The post ВСС ще иска 20% увеличение на заплатите в съдебната система appeared first on Начало.

0
0