В българската ИТ индустрия се работи със страст

В българската ИТ индустрия се работи със страст и няма никакви културни различия със Западна Европа. Зад това послание се обединиха участниците в първата среща от инициативата ITogether.BG на БАСКОМ, която цели да развива глобалната общност на българските ИТ професионалисти по света и да позиционира България като качествена световна ИТ дестинация.

В срещата, която премина в CEO Networking формат, се включиха на живо и онлайн компании и професионалисти от София, Враца, Троян, Детройт и Стокхолм. Повечето от тях имат опит и извървян професионален или образователен път в чужбина, но са избрали България за основно място на своето ИТ развитие. На мнение са, че в България се чувстват у дома, че Балканският полуостров има потенциал да бъде лидер в ИТ индустрията, а за младото поколение в момента България изглежда много по-добро място за живот, отколкото преди 20 години, когато родителите им са емигрирали.

Компаниите от БАСКОМ разказаха подробности за двуцифрения ръст на сектора на годишна база и отбелязаха, че единствената причина растежът да не е още по-голям, е липсата на кадри за индустрията. Те представиха пълната палитра от компании в сектора – старт-ъпи, малки, средни и големи, български и международни, продуктови и такива в сферата на услугите. Всички те предлагат разнообразни възможности за работа по иновативни и интересни проекти. Представени бяха и различни модели на частни образователни академии, организирани от самите компании в подкрепа на цялостния образователен процес в сферата на информационните технологии в България.

„В бранша има място не само за програмисти, но за всякакъв тип бизнес и креативни професии. Ние не само работим и живеем в България, но и се опитваме да подобряваме средата с множеството проекти и инициативи на БАСКОМ, ориентирани към образование, развитие на бизнес процесите, предприемачество, партньорства между компаниите, диалог с институциите и много други. Търсим начин да покажем всичко това и на българските ИТ специалисти в чужбина и да им кажем: „Не е страшно, вълнуващо е! И искаме да сме заедно!“, каза Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ, инициатор на ITogether.BG и CEO нa компанията coBuilder International, която бе домакин на срещата.

За инициативата ITogether.BG

ITogether.BG е надграждане на инициативата ЗАвръщането на БАСКОМ, насочена към българите в чужбина. ITogether.BG се появява в резултат на бурното развитие на ИТ сектора през последните години и от желанието ни да работим още по-активно за изграждането на общност от български ИТ специалисти на глобално ниво.

Основните цели на ITogether.BG са да провокираме желание в участниците да работят за ИТ компании в България и да ги подкрепим в процеса на вземане на подобно важно решение; да им представим развитието на сектора и възможностите за професионална реализация в България; да изградим глобална общност от български специалисти в сферата на ИТ, която постоянно обменя опит и се превръща в естествен посланик на България като качествена световна ИТ дестинация чрез канали в социалните мрежи и различни събития; да направим „видими” личните истории на нашите участници, като по този начин чрез медиите, социалните мрежи, собствените ни и партньорските канали покажем позитивния пример на образования, висококвалифициран, успешен и допринасящ за обществото ИТ специалист.

Източник: fakti.bg

The post В българската ИТ индустрия се работи със страст appeared first on Начало.

0
0