ГЕРБ предлага лев такса върху продажбата на горива от руски петрол

Депутати от ГЕРБ ще внесат в парламента закон за облагане на свръхпечалбите от продажбата на горива от руски петрол. Идеята е „Лукойл“ да плаща по 1 лев във Фонда за сигурност на електроенергийната система за всеки продаден литър гориво и след това средствата да се използват за компенсации, стана ясно от думите на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев пред БНР в неделя.

Той коментира заявеното предишната вечер от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в исперихското село Малък поровец намерение да се внесе такъв законопроект.

„След началото на войната в Украйна руският петрол се търгува с отстъпки от 30-40%, т.е. той е много по-евтин от останалия петрол, предлаган в света. Това, че руският петрол е по-евтин, в България не го забелязваме на бензиностанциите… Може да бъде поставена такса върху горивото, което се произвежда за вътрешния пазар. Това ще направим. Знаем коя е рафинерията („Лукойл“ – б.р.) и за всеки литър гориво, което се продава на българския пазар, ще поискаме да внасят във Фонда за енергийна сигурност по 1 лев. Там , защото това няма да влияе на бюджета и няма да има нужда от актуализация, за да работи този закон“, посочи Добрев.

Той не даде повече подробности за механизма за определяне на тази такса и стана дума какво ще се случи ако цените на бензин и дизел паднат до нивата, които според ГЕРБ трябва да са – 2.50 лв. Добрев обаче каза, че идеята на ГЕРБ била харесана от енергийния министър и предстояло изчистване на разчетите, което може да стане идната седмица.

„В най-лошият случай няма да стане по-евтино горивото, но няма да стане и по-скъпо, но тази несправедливост трябва да я коригираме. Не е коректно държавата да лобира за продължаване вноса на руски петрол, а от това да печели фирмата собственик на „Нефтохим“ – „Литаско“, каза още народният представител.

По думите му цената на горивата у нас е по-ниска от европейските, заради ниския акциз и производствени специфики, но „при една и съща цена на руския петрол днес и преди година разликата в цената е лев“. „Това, че е със стотинки по-евтино от съседните държави не е достатъчно, а там купуват скъп петрол“, допълни той.

Добрев изрази надежда цялата пленарна зала да приеме предложението на ГЕРБ. „Ще ми е интересно как въздържалите се или гласувалите против ще обяснят, че не са лобисти на „Лукойл“ и „Литаско“, коментира още депутатът.

По-късно в неделя и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност пред журналисти в Широка лъка, че и други парламентарни групи биха подкрепили подобен законопроект, защото „над пет милиарда лева на българския данъкоплатец са отишли в посока Руската федерация и то по време на война“.

Бившият премиер обясни, че идеята е от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ таксата да отива на бензиностанциите. Мярката ще обхваща и бизнеса, и физическите лица, посочи той.

Бойко Борисов изрази очакването си първите, които да подкрепят подобна мярка, да бъдат колегите му от „Демократична България“. „Убеден съм, че те ще са първите, които ще се включат и тази несправедливост, по-точно свръхпечалба, която Кирил и Асен гарантираха с дерогациите за тези компании, ще бъде поправена“, каза той.

Източник: mediapool.bg

The post ГЕРБ предлага лев такса върху продажбата на горива от руски петрол appeared first on Начало.

0
0