Гешев бесен, че обвиняем за тежка катастрофа бе пуснат от ареста

„Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента. След толкова години в правоохранителната система за да оцелееш като човек би трябвало да се научиш да се дистанцираш емоционално и в личен план от конкретния казус. Но явно не съм успял изцяло. Бесен съм. Това е може би най -точното описание“.

Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред БГНЕС решението на окръжния съд в Шумен, според което обвиняем за тежка катастрофа в града бе пуснат под домашен арест. 18-годишният Жечко Кюркчиев бе задържан заради в центъра на Шумен. При него загина млада жена. При полевия тест за наркотици Кюкчиев бе дал положителен резултат. След това обаче разследването претърпя пълен обрат.

В петък пред съда в Шумен бе представена кръвна проба от ВМА-Варна. Тя бе отрицателна за наркотици. Адвокатите и самият Кюркчиев твърдят, че преди катастрофата той е бил на зъболекар, който му поставил упойка. Според защитната теза това е причината полевият тест да даде положителна проба. Освен това пил енергийна напитка.

Странните обрати по това дело обаче не свършват с променения резултат от тестовете. По информация на БГНЕС джипът, шофиран от Кюркчиев, бил оставен на паркинг на МВР, за да се снемат допълнителни доказателства. Колата обаче мистериозно изгоряла като една от версиите е „самозапалване“. Затова вече разследванията са две – едно за катастрофата, а второто – за пожара, обясни говорителката на Гешев Сийка Милева.

Заради съмнения за безпристрастно разследване в Шумен делата ще бъдат иззети и пратени в националното следствие.

В изявлението си Гешев повтаря, че от две години прокуратурата иска по-тежки наказания и конфискация на коли на дрогирани и пияни шофьори, но депутатите не са намерили време да приемат такива поправки. Той критикува предишните управляващи, че са закрили специализираните съд и прокуратура.

„Повтарям вече за не знам кой път какво ще последва от това, че депутатите в предишното събрание закриха специализираната прокуратура и делата за организирана престъпност, корупция и тероризъм, ще се разследват, наблюдават и предават на съд на местно ниво в окръжните градове, където всички – най-малкото – се познават. А не по предишния успешен модел, сходен с този на САЩ и Италия. Ето това ще последва. Вижте какви съмнения има за ПТП, а представете си дело за организирана престъпност. И това не е укор към конкретен колега. Това знае и вижда в града си всеки българин“, заявява главният прокурор.
 

Източник: mediapool.bg

The post Гешев бесен, че обвиняем за тежка катастрофа бе пуснат от ареста appeared first on Начало.

0
0