Главният прокурор ще се бори пред КС за 20 млн. лв. в името на бежанците

Главният прокурор Иван Гешев най-вероятно ще сезира Конституционния съд заради решението на Народното събрание да намали с 20 милиона лева претенциите за годишен бюджет на държавното обвинение. Преди месец той остро протестира заради решението на управляващите да му орежат парите, за да ги дадат на учените от БАН. Той обвини парламента, че засяга независимостта на прокуратурата и борбата с престъпността. Сега обаче Гешев вкарва и нов аргумент – пари са нужни на прокуратурата да помага на бежанците от Украйна.

От седмица Гешев помага на бягащите от войната в Украйна магистрати и съдебни служители с техните семейства. Те са настанявани в почивните бази на прокуратурата, които са доста.

„Бюджетът на съдебната власт и в частност на прокуратурата беше намален със сума, представляваща 60% от режийните разходи на прокуратурата. Това затруднява да помогнем на семействата на своите приятели в Украйна, въпреки това прокуратурата ще се опита да помогне“, каза Гешев пред ВСС.

Преди няколко дни правителството започна мащабна програма в помощ на бежанците от Украйна, като държавата се ангажира със заплащането на престоя и храната на хората. Гешев също се ангажира с помощ за украинските прокурори и техните близки, като дори отиде да ги посрещне на границата.

Помощта за бежанците е нещо, което няма нищо общо с дейността на прокуратурата, и Гешев няма как да мотивира искане за увеличение на бюджета с този аргумент.

Той смята да поставя проблема с орязването на парите пред Конституционния съд, аргументирайки се, че намаляването на парите за някоя от властите нарушава принципа на разделението на властите.

“Задължение на държавата е да осигури нормалното функциониране на прокуратурата“, каза Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет, цитиран от lex.bg

КС почти сигурно би отхвърлил подобен аргумент. По конституция съдебната власт има независим бюджет, но той се приема от Народното събрание, което има право на самостоятелна преценка. Правителството има право да отпуска допълнителни средства през годината за нуждите на различните власти при наличие на недостиг, който застрашава тяхната дейност или за определени проекти.

Звучи невероятно КС да разруши установения ред за финансиране на държавния апарат, мотивирайки се с искането на Гешев за режийните разходи на прокуратурата. Това би довело до каскада от искания за повече пари, най-вече от страна на местната власт заради специфичния неравномерен начин за отпускане на държавното финансиране.

Казусът става по-абсурден на фона на факта, че бюджетът на прокуратурата за 2022 г. всъщност е увеличен с 2.4% спрямо миналата година, но е намален с 20 милиона лева, спрямо самото искане на главния прокурор. Прокуратурата е недоволна, че тези пари са крайно недостатъчни на фона на увеличението на заплатите на прокурорите и съдебните служители, както и голямата инфлация

В четвъртък ВСС подкрепи предложението на Гешев в почивната база на прокуратурата в Бяла да бъдат настанени семейства на украински магистрати и съдебни служители, които са напуснали страната заради военната инвазия на Русия.

Базата може да приюти до 95 души. Засега разходите ще бъдат за сметка на съдебния бюджет. Прокуратурата получава близо два пъти повече пари за издръжка на своите почивни бази в сравнение с двете върховни съдилища.

Източник: mediapool.bg

The post Главният прокурор ще се бори пред КС за 20 млн. лв. в името на бежанците appeared first on Начало.

0
0