Голяма авиокомпания отказа държавна помощ от 10 млрд. EUR

0

0

Германският национален превозвач, който е и един от най-големите в Европа, отказа държавна помощ в размер на 10 млрд. EUR. Lufthansa губи по 1 млн. EUR на час, но въпреки това няма да приеме въпросната сума помощ. Причината е, че срещу нея ФРГ иска членове на правителството да получат две места в Съвета на директорите на авиокомпанията.

От авиокомпанията се опасяват, че ако приемат, то и други държави ще поискат същото в замяна на помощ. Става дума за възможна помощ от Австрия, Белгия и Швейцария, където присъстват авиокомпании, влизащи в групата на Lufthansa.

От авиокомпанията също така са против получаването на помощ под формата на заем, тъй като това ще увеличи дълговата тежест върху компанията.

Lufthansa е готова да разгледа и сценария, при който е възможно да бъде задвижена процедура за банкрут, ако условията за заема не могат да бъдат съгласувани с правителството.

По-рано Lufthansa обяви закриването на дъщерната авиокомпания Germanwings и съкращаване на персонала. Последното ще засегне всички дъщерни авиокомпании на групата – Eurowings, Austrian Airlines, Brussels Airlines и SWISS International Airlines.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0