Гранична полиция извършва проверки по незаконна инструкция, реши съдът

МВР извършва проверките по границите на страната, използвайки незаконни правила. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС).

 

Проблемите с българския граничен контрол нашумяха през 2013 година, напомня lex.bg, цитирайки и съдебното решение.

 

Българка ражда дете в американския щат Флорида и е записана като единствен родител в акта за раждане на детето. По-късно бащата, което е американски гражданин, припознава момиченцето и властите в САЩ издават удостоверение за раждане, в което фигурират и двамата родители.

 

Седем години по-късно обаче, използвайки стария документ, в който е записана само тя, майката иска чрез посолството на България във Вашингтон да бъде издаден български акт за раждане на детето. Момиченцето получава българския документ, в който е вписана само майка му, а въз основа на него впоследствие и международен паспорт, който е издаден без съгласието на бащата. Той не е вписан никъде в българските документи на детето.

 

През септември 2020 г. майката отвежда момиченцето в България безпрепятствено.

 

Бащата веднага подава молба за връщането му в САЩ по реда на Хагската конвенция и Софийският градски съд я уважава. Междувременно мъжът успява да извади български акт на детето, в което са вписани и двамата родители.

 

Опасявайки се, че майката може да изведе дъщеря му от България, докато траят съдебните дела за отвличането, мъжът се обръща към Главна дирекция „Гранична полиция“.

 

Той депозира заявление и нотариално заверена декларация, с които изразява изричното си несъгласие детето да напуска територията на България без негово съгласие или без това да е разрешено с изричен съдебен акт.

 

Гранична полиция обаче отказва да регистрира заявлението му. Причината е инструкцията за граничните проверки, в която е записано, че съгласие за извеждане на българче зад граница се иска само от родител българин. Другите националности не са вписани и техните деца могат свободно да бъдат извеждани от страната.

 

Американецът оспорва пред Върховния административен инструкцията и настоява разпоредбата да бъде отменена, тъй като противоречи на основни правила в Семейния кодекс, Закона за закрила на детето и Европейската конвенция за правата на човека.

 

Съдът обаче открива още по-голям проблем с инструкцията. Мотивите за приемане й са няколко изречения, които не отговарят на изискванията на закона. Липсата на мотиви пък препятства съдебния контрол по същество за нейната законосъобразност.

Източник: mediapool.bg

The post Гранична полиция извършва проверки по незаконна инструкция, реши съдът appeared first on Начало.

0
0