ДБ предлага временна комисия за изменение на конституцията

От името на управляващата коалиция „Демократична България“ (ДБ) внесе в петък предложение за създаване на временна парламентарна комисия, която да обсъди възможните промени в конституцията, свързани със съдебната реформа и върховенството на правото.

Очаква се съставът на комисията ще бъде на паритетен принцип – по двама представители от всяка парламентарна група. “Целта ни е да съберем конституционно мнозинство, за да можем най-сетне да направим крачка напред”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Според него е важно това да се случи преди неизбежните промени в структурата на Висшия съдебен съвет да влязат в сила и преди да бъде избран състав на кадровия орган.

„Като казвам, че според мен тези промени са неизбежни, имам предвид поредицата от препоръки от Венецианската комисия, от Европейската комисия, от Европейския съд по правата на човека, които ни призовават да осигурим в съдийската колегия на ВСС да има голямо мнозинство членове, избрани от съдии. А в прокурорската колегия да имаме възможност да изберем представители, които не са част от прокуратурата, т.е. на са в кариерна зависимост от главния прокурор, а представляват парламента, което пък е структурна предпоставка за отчетност на главния прокурор”, посочи Иванов.

По думите на Иванов има предпоставки за политически консенсус за конституционни промени. Той подчерта, че президентът Румен Радев има свой проект за промени в конституцията и с предизборните и следизборни заявки от партиите, включително от опозицията, за готовност за изменения в основния закон.

Иванов смята, че с работата на комисията “всички ще видят кой къде стои, с какво е готов да се ангажира”. Той посочи, че се надява чрез медиите общественото мнение да повлияе върху всички политически формации да подходят отговорно към тази тема.
 

Източник: mediapool.bg

The post ДБ предлага временна комисия за изменение на конституцията appeared first on Начало.

0
0