Демерджиев предлага граничарите да искат СРС-та без подпис от началник в София

Служителите на регионалните дирекции на граничната полиция да могат да искат разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) без одобрение от началника на структурата в София. Такива промени в Закона за СРС са публикувани на страницата на МВР. Съдбата на новите текстове обаче е неясна, тъй като в момента няма работещ парламент, който дори да ги обсъди, камо ли да ги приеме.

До София и обратно

Промените са аргументирани с бавните процедури в момента. Според тях регионалните дирекции (общо седем) не са сред държавните структури, които имат правомощие да поискат съдебно разрешение за подслушване и проследяване. В същото време те имат разследващи функции в собствените си зони. За да се стигне до прилагане на СРС обаче съответната структура (например в Бургас) трябва да подготви искане, което да се одобри от началника на главната дирекция в София. След това цялата документация се връща обратно и се иска разрешение, този път от местния окръжен съд. После документите отново се връщат в София, откъдето пък се пращат в агенция „Технически операции“, която вече прилага проследяването.

В този срок често настъпват събития (променя се кръгът от участници, както и ролята им в престъпната схема, променя се механизмът на извършваната престъпна дейност), водещи до ситуация, при която експлоатацията на специални разузнавателни средства няма необходимата ефективност“, пише в мотивите към проекта.

С евентуалната промяна би се повишила ефективността в работата на граничната полиция, се посочва в мотивите. С друга предлагана промяна се предлага граничната полиция да има достъп и до база данни на БНБ – номера на банкови сметки, техните титуляри, имащите право да се разпореждат с парите, наемателите на сейфове и други.

Промените се предлагат няколко седмици след фаталната катастрофа в Бургас, при която загинаха двама полицейски служители от Първо РПУ. Тогава вътрешният министър Иван Демерджиев критикува работата на граничната полиция и поиска оставката на зам.-шефа на дирекцията. Той заяви многократно, че се проверяват данни за корупция и участие на служителите в трафика на чужденци.

Облекчен режим

Граничната полиция ще може да прави облекчени проверки по пунктовете, когато движението е толкова интензивно, че нормалните биха отнели повече време. Това е записано в инструкция за граничните проверки, също публикувана за обсъждане. Тази процедура ще е извънредна и ще се съгласува между ръководещия смяната, шефа на граничния пункт и началника на местната дирекция.

Източник: mediapool.bg

The post Демерджиев предлага граничарите да искат СРС-та без подпис от началник в София appeared first on Начало.

0
0