Добрата новина: Локализираха пожара край Лесичово след три дни борба на стотици хора

Огромният горски пожар, избухнал в иглолистни гори край селищата Калугерово и Лесичово, е локализиран към 10,30 часа тази сутрин, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Това е резултатът от усилията на задружните усилия на стотици хора. Първи на мястото на инцидента се отзоваха пожарникари от цялата област – Пазарджик, Панагюрище, Белово, Септември, Пещера, които през цялото време и към момента останаха на линия. Към тях се присъединиха десетки служители на горски стопанства – те също помагат на терен. Ключова помощ оказаха фирмите, осигурили тежка техника за проправяне на просеки с ширина до над 10 метра за ограничаване на огъня – „Асарел-Медет“, „Еко-Хидро“ и други. Именно това не е позволила пламъците да преминат към населени места. Инцидентът мобилизира и много доброволци. Точният им брой не се знае и до момента, тъй като освен формированията в Панагюрище, Пловдив, Хисаря, Ихтиман, Белово, Брацигово на помощ се притекоха самоорганизирали се сърцати хора, дошли с колите или мотоциклетите си, за да се включат в гасенето. Неоценима подкрепа оказаха и хеликоптерите на ВВС, които през целия ден вчера правиха облитания и изливаха тонове вода върху горящите терени, в момента единият от тях продължава да потушава пламъците, разпрострели се на над 1000 дка.

Стоянов коментира, че в региона през последните години не е имало толкова тежък пожар. Ставали са произшествия, които са обхващали и много по-големи площи, но не са били в такава близост до населени места, нито в толкова пресечен и труднодостъпен терен, в който на места е можело да се добере само жива сила. Силният вятър, сменящ посоката си, върховото горене на дърветата и убийствените температури са създали допълнителни проблеми.

Причините за произшествието все още не са изяснени. След пълното угасяване на огъня специалисти ще направят оглед на мястото, за да установят откъде са тръгнали пламъците.

 

 

The post Добрата новина: Локализираха пожара край Лесичово след три дни борба на стотици хора appeared first on Начало.

0
0