Домакинските уреди с нов енергиен етикет

0

0

От 1 март 2021 г. се въвежда нов енергиен етикет на домакинските уреди, предаде БНР.

Нов елемент в етикета е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт с допълнителна информация за продукта. Промяната се налага, защото на пазара вече няма уред, който да е по-нисък от клас А и няма как към клас А да се добавят плюсове до безкрай. Затова влиза нова скала.

С нов етикет от 1-ви март ще са всички съдомиялни, перални, комбинирани перални със сушилни, хладилни уреди, телевизори и електронни екрани. Основната разлика със стария етикет е,че отпадат досегашните плюcoвe нa cтиĸepитe, като те ще бъдат заместени с нова енергийна скала от A до G.

„За разлика от сега съществуващите различни скали, това вече няма да е объркващо за потребителите. Завишават се и изискванията за енергийна ефективност, което ще се отрази на етикетите в понижаване на техния клас енергийна ефективност“, каза експертът Искра Василева от „Техническа хармонизация и политика за потребителите“ към Министерство на икономиката.

„По-големи са и цифрите и картинките и е по-разбираемо за хора, които не са запознати с нещата, просто е по-разбираемо и е по-добре“, каза управителят на магазин за електроуреди Юлиян Ненов.

Новост в етикета за енергийна ефективност е и QR код, с който ще можете да проверите допълнителна нетърговска информация като консумацията на енергията. В момента обаче кодът още не е активен.

В магазините за техника върху продуктите все още седят старите етикети, но при при по-новите модели, производителите са се подготвили и вътре откриваме и новия етикет.

Търговците имат 15 работни дни да се подготвят, което означава, че проверките ще започнат от 19-ти март.

„При съмнения за нередности можете да подавате сигнали, като всички ще бъдат проверени и ще бъдат налагани съответните мерки“, каза главният директор на ГД „Контрол на пазара“ към Комисия за защита на потребителите Игнат Арсенов.

Глобите са от 300 лв. до 1500 лв.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0