Държава разработи план за политически и икономически реформи

Правителството на Казахстан представи план за провеждане на политически и социално-икономически реформи, обявен от президента Касим-Жомарт Токаев на 16 март по време на послание към народа на страната. Той засяга 10 ключови сектора.

„На първо място се предвижда провеждането на значителни политически реформи, които изискват промени в конституционните закони и законите за правомощията на президента, реда за формиране и функциите на двете камари на парламента, местните представителни органи, местните лидери, партийна структура. Освен това се променя административно-териториалното устройство на страната, което включва създаването на три нови региона“, каза премиерът Алихан Смаилов.

„Представеният национален план за действие за изпълнение на посланието на държавния глава отговаря напълно на поставените задачи. Преминал е всички необходими процедури за одобрение“, каза Смаилов.

На фона на санкциите срещу Русия властите на Казахстан разработиха алтернативни маршрути за транспортиране на експортни и транзитни товари. „Разработихме алтернативни маршрути и коридори за транспортиране на експортни и транзитни стоки. Министерството е предприело бързи мерки за предотвратяване на прекъсване на логистичните вериги за доставка на стоки“, каза министърът на индустрията и инфраструктурното развитие на републиката Каирбек Ускенбаев.

Експортните товари ще бъдат пренасочени към латвийските пристанища и към Транскаспийския международен транспортен маршрут (TITR). „В рамките на TITR беше постигнато споразумение с Азербайджан, Грузия и Турция за създаване на съвместно предприятие по маршрута, по аналогия със съвместна транспортна и логистична компания. За да се развие превозът на товари по TITR, също планираме да създадем контейнерен хъб на базата на свободната икономическа зона на морското пристанище Актау“, каза Ускенбаев.

Източник: fakti.bg

The post Държава разработи план за политически и икономически реформи appeared first on Начало.

0
0