Експерт алармира: Рисков фактор за Covid-19 е затлъстяването

Д-р Михаил Околийски, експерт „Обществено здраве“ в българския офис на Световната здравна организация, заяви пред БНР, че увеличаването на новозаразилите се с коронавирус е тревожен факт, който се дължи на занемаряване на препоръчаните противоепидемични мерки.

„Ние наблюдаваме една доста повишена безгрижност у хората, включително на местата, на които би трябвало да се носят маски. Не че маските са ултимативният начин за предпазване от Covid-19, но те показват склонността на човек да участва в този обществен договор – да пази себе си и другите.

А маски не се носят и в магазините и в затворени пространства и се наблюдава някакъв псевдогероизъм в неносенето на маски“, изтъкна той.

Според него не заповедите на здравния министър са били противоречиви, колкото посланията от различни авторитетни експерти:

„Експерти, които в един доста стегнат хор противоречаха на всичко, което се взима като мерки от страна на Щаба и на правителството. Много голяма част от тези мерки бяха много смислени, не според мен, а според Световната здравна организация и това допълнително обърка хората“.

Един от най-сериозните рискови фактори за Covid-19 е затлъстяването, заради което рискът от зараза и усложнено протичане на инфекцията се увеличава, предупреди още д-р Околийски.

Източник: БНР. Сн:архив

The post Експерт алармира: Рисков фактор за Covid-19 е затлъстяването appeared first on Начало.

0
0