Забраниха екскурзиите в България, за чужбина обаче не

Екскурзиите и груповите посещения на туристически обекти на територията на България са забранени.

Забраната на министъра на здравеопазването не се отнася за екскурзиите и посещенията в чужбина.

Това се казва в позиция на Министерството на здравеопазването до TravelNews във връзка с многобройните запитвания от туроператори дали могат да организират групи за навън.

Точният отговор на пресцентъра на министерството е:

“Заповедите на министъра на здравеопазването, издадени на основание чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето, включително и Заповед № РД-01-626 от 27.10.2020 г., въвеждат противоепидемични мерки, които са валидни за територията на Република България. С оглед на това, т. I, 11 от Заповед № РД-01-626 от 27.10.2020 г., с която се разпорежда преустановяване организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти, не се отнася до организирането и провеждането на екскурзии в чужбина”.

Това означава, че туроператорите могат да правят групи по автобусни програми зад граница. В момента единствено такива вървят основно до Турция, Сърбия и Северна Македония. Най-много се пътува до Истанбул и Одрин на пазар. Румъния и Гърция вече са под национална карантина.

“Заповедта на министъра е объркваща и некоректна”, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение бъдеще за туризма”.

Самата тя заради заповедта е спряла автобусната си програма до Истанбул.

Според Илиева е добре друг път здравните власти да се допитват до бранша, за да няма подобни конфузни ситуации и различни тълкувания.

сн: илюстративна

The post Забраниха екскурзиите в България, за чужбина обаче не appeared first on Начало.

0
0