Задават се жестоки глоби за димящи автомобили

Депутати от ГЕРБ променят Закона за чистотата на атмосферния въздух

Екостикерът дели колите на 5 категории, общинските съвети могат да забраняват движение на най-долните

Първите лепенки – от 12 юли 2021 г.

От 50 до 500 лв. ще плащат шофьорите на димящи автомобилите, които нарушат забраните за движение в определени градски зони в дни с мръсен въздух.

За колите на фирми наказанието ще е от 200 до 1000 лв. Такива санкции са предложени с поправки на Закона за чистотата на атмосферния въздух, внесени вчера от 9 депутати от ГЕРБ.

Както писа “Труд”, от 12 юли тази година във всички пунктове за Годишен технически преглед (ГТП) започват да лепят нов екостикер с чип на всеки автомобил с тегло до 3,5 тона.

Колите се разделят на 5 категории, като в най-високата влизат електромобилите, а в най-ниската – двутактови коли от типа “Трабант”.

С промените в закона се дава правото на общинските съвети да приемат наредби за ограничаване на движението в различни райони на общината.

Съветниците могат да гласуват за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества, както и реда за влизане и излизане на МПС-тата там. Изрично е посочено, че тези правила не се отнасят, до автомобили от обществения транспорт или такива, които имат специален режим на движение – полицейски патрулки, линейки, лимузини на НСО и др.

Източник: Труд

The post Задават се жестоки глоби за димящи автомобили appeared first on Начало.

0
0