Започва ваксинацията и при личните лекари

От днес и личните лекари започват ваксинация срещу COVID-19 на своите пациенти. Има достатъчно налични ваксини, уверяват здравните власти.

4 300 лични лекари се включват в процеса по ваксинация. През последния месец те трябваше да съберат данни от своите пациенти за желаещите, които искат да бъдат имунизирани. Вече е подписан и Националният рамков договор, свързан с  организацията между личните лекари и Националната здравноосигурителна каса. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че вече е изчистен и въпросът за документацията, която личните лекари трябва да попълват:

„Така че да няма никаква разлика между нормалните ваксини, които правят по календар, и тези, които са във връзка с кампанията. Същата документация в същата информационна система, а тя вече автоматично прехвърля данните към ковид системата и разплащането става в края на месеца за всеки, който е изпълнил съответния брой имунизации.“

Днес здравните власти ще обсъдят и възможността и в късните следобедни часове през седмицата да бъде въведен зелен коридор за имунизация в  318-те ваксинационни центрове в регионалните здравни инспекции, лечебните заведения и ДКЦ-тата, пише труд.

В страната през днешния ден се очаква да бъдат получени още над 25 700 дози от препарата на „Пфайзер/Байонтех“.

The post Започва ваксинацията и при личните лекари appeared first on Начало.

0
0