За първи път! 50 моми и ергени на купон за сватосване

Първенецът на родопското село Чепинци Мустафа Брахимбашев забелязва, че все повече намаляват сватбите в населеното място, и решава да вземе мерки, като устрои веселба за необвързаните, на която те да се запознаят и вероятно харесат.

Събирането се провежда в личната вила на кмета, която е високо в планината и само най-издръжливите успяват да стигнат до нея. Брахимбашев осигурява напитките и атмосферата, за да се случи нестандартното празненство.

„Много съм доволен как премина, като знам, че такова нещо никога не е правено досега. Дойдоха около 50 души, като повечето бяха момчета, но имаше и свободни момичета. Събирането започна с лекция за семейството, а след това преминахме към разговорите и общуването между младите“, разказа пред вестника Брахимбашев, който обещава да прави подобно събитие всяка година.

Купонът продължава до 3 ч. през нощта, а необвързаните жители на село Чепинци се отпускат по-добре да опознаят противоположния пол. Правят си и много снимки и видеа, но участниците в сватосването не искат да разкриват самоличността си, защото някои изпитват неудобства, че по такъв начин си търсят съпруг или съпруга.

За да ги мобилизира по-бързо да предприемат сериозната стъпка да вдигнат сватба, Брахимбашев допълнително мотивира момите и ергените – обещава 1000 лева парична премия, осигурена от фирма спонсор, за първите, които официално си кажат „Да“.

„Времето ще покаже дали събирането е било правилно решение, но очаквам да има резултати“, оптимистичен е кметът на Чепинци. И добавя: „Тази година имаше само 7-8 сватби, което за нашето село с около 2000 души е много малка бройка. Правим значими инфраструктурни проекти и ще се окаже, че един ден няма да има хора, които да ги използват. Искам да им помогна на младите. Те постоянно са във фейсбук и личностният контакт изчезва все повече. Затова исках да се видим очи в очи“.

Източник:  „България Днес“

The post За първи път! 50 моми и ергени на купон за сватосване appeared first on Начало.

0
0