КЕВР свали още цената на газа за ноември до 123.01 лв./МВтч

Енергийният регулатор е орязал леко включени разходи в цената на природния газ за ноември и е определил той да струва 123.01 лв./МВтч без данъци и такси , съобщиха от комисията във вторник.

По-рано през деня държавният газов доставчик „Булгаргаз“ внесе окончателното си заявление за цената на газа през ноември. Предложението бе за 123.47 лв./МВтч без данъци и такси, което е под прогнозираните преди дни 128 лв./МВтч. Намалението спрямо цената за октомври, която бе 233.36 лв. е 47 на сто.

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ, посочени в заявлението, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е установено, че в цената неоснователно са включени 1 243 575 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. Сумата е била извадена от разходите и така е дошло допълнителното поевтиняване на синьото гориво.

Доставките на газ през ноември са от три различни източника за доставка – азерският тръбен газ и втечнения газ ог гръцките компании ДЕПА и „Митилинеос“. Количествата природен газ, надвишаващи заявките на клиентите за ноември, ще бъдат използвани за нагнетяване в газохралнилището в Чирен и за продажба на свободния пазар, посочват от КЕВР.

Значително по-ниската цена за м. ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на проведените търгове за доставка на втечнен природен газ и чувствителното намаление на борсовите индекси на международните газови пазари. Спрямо актуалните газови индекси постигнатите от „Булгаргаз“ отстъпки варират между 38% и 50%, припомня регулаторът.
.
Значително по-ниската цена за м. ноември благоприятства всички битови и стопански потребители, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества. Заради поевтиняването на газа КЕВР ще запази сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от 1.01.2023 г. Освен това утвърдената от регулатора цена на природния газ е почти двойно по-ниска от прага от 250лв./MВтч за природния газ, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации.

Така цената за българския пазар ще е 63.13 евро/MВтч, изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС), докато на европейските газови пазари е 130 евро.

Още в петък при откритото обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ за ноемврийската цена бе посочено, че намалението се дължи на постигнатите конкурентни цени в търговете за доставка на газ, а министърът на енергетиката Росен Христов изчисли, че поевтиняването на газа ще спести на българските потребители по 200 млн. лв. месечно.

През декември обаче се очаква ново повишаване на цените като шефът на Булгаргаз“ Деница Златева отказа да коментира това. Цената в голяма степен ще зависи от резултатите от търга за доставка на втечнен газ през следващия месец, чиито резултати се очаква да бъдат обявени по-късно тази седмица.

Източник: mediapool.bg

The post КЕВР свали още цената на газа за ноември до 123.01 лв./МВтч appeared first on Начало.

0
0