Китай с ключово обещание

Китай ще сподели възможностите на растящите вътрешни пазари с отвъдморски партньори. „Ще споделим с всички страни и партньори огромните възможности на нашия огромен пазар. Ще ускорим формирането на мощен вътрешен пазар… Ще разширим вноса на висококачествени продукти… Ще разширим мрежата за свободна търговия с висок стандарт, отворена за целия свят“, каза президентът Си Дзинпин при откриването на 5-то Китайско международно изложение за внос на 4 ноември.

Според него „откритостта е важна движеща сила за прогреса на човешката цивилизация и неизбежен път към просперитета и развитието на целия свят“. „Важно е да тласнем напред икономическата глобализация, да изградим нови двигатели за развитие и да донесем плодовете на развитието на хората от всички страни по света“, каза Си.

Посланието на китайския държавен глава беше прието положително в Русия. „Китай е водещ външнотърговски партньор на Русия, следователно курсът към отвореност на икономиката, разширяване на вноса на висококачествени продукти, очертан от Си Дзинпин при откриването на ЕКСПО, е от практическо, приложно значение за руските износители. Смятам, че е много важно, че курсът към разширяване на отвореността на китайската икономика беше препотвърден“, каза Алексей Ефимов, заместник търговски представител на Руската федерация в Китай, веднага след речта на Си в интервю за CGTN.

Обръщението на Си към участниците на 5-то изложение за внос беше първата му публична реч след 20-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай и изборите на висшето ръководство на тази управляваща партия през октомври. На самия конгрес на партията многократно се говори за придържането на Китай към политиката на отвореност към външния свят, лансирана преди повече от 40 години. По-специално беше потвърдена готовността на КНР да продължи да развива взаимодействието с чуждестранни партньори и да не издига бариери в търговско-икономическото сътрудничество. „Китай подкрепя взаимноизгодното сътрудничество и откритост, ангажира се с глобализацията и е готов да сподели възможности за развитие с целия свят“, каза Си Дзинпин в доклада си пред участниците във високопартийния дебат. Показателно е, че Си спомена 4 пъти принципа на отвореност към външния свят.

Този принцип се следва и от една доста млада (посочена през май 2020 г.) стратегия на „двойна циркулация“, която е в основата на новата парадигма на китайското икономическо развитие. Това включва „разчитане на националната икономика, като същевременно се гарантира положително допълване на вътрешните и външните икономически цикли“, обясни Си Дзинпин.

В същото време официален Пекин постоянно и уверено опровергава опасенията на западните наблюдатели, че тази стратегия може да доведе до създаването на „желязна завеса“ между китайската и световната икономика. Така официалният представител на XX партиен конгрес Сун Йели подчерта: „Следвайки тази парадигма (бел. ред. „двойна циркулация“), ние ще можем да свържем по-добре потенциала на китайския и чуждия пазар. Отвореността на китайската икономика остава непроменена. Ние непрекъснато разширяваме международното сътрудничество. Имаме 21 експериментални зони за свободна търговия, където всички ограничения върху чуждестранните инвестиции в производствения сектор са премахнати и „отрицателният списък“ с партньори е значително намален“.

Източник: fakti.bg

The post Китай с ключово обещание appeared first on Начало.

0
0