Кристин Лагард с ясна индикация за увеличение на лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) върви към първото си повишение на лихвите от много години, като президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард даде днес ясен сигнал за това, предаде ДПА.

Краят на програмата на ЕЦБ за обратно изкупуване на акции, чието предназначение бе да подкрепи икономическия растеж в еврозоната – може да се очаква след юли, написа Лагард в официална блог публикация.

Очаквам нетните покупки по програмата за обратно изкупуване на акции да приключат най-рано през третото тримесечие. Това ще ни позволи да повишим ставката на заседанието през юли, пише тя.

Въз основа на сегашната перспектива вероятно ще сме в позиция да сложим край на отрицателните лихви до края на третото тримесечие, твърди Лагард.

В момента лихвата по ключовия депозит на ЕЦБ е -0,5 на сто. Основната ставка за рефинансиране е нулева.

Лагард определя инфлацията като основен фактор за това. Тя нарасна неотдавна до рекордния максимум от 7,4 на сто в еврозоната, припомня ДПА.

Бъдещи покачвания на лихвата ще зависят от прогнозите за инфлацията, подчерта Лагард, уточнявайки, че темпът и общият размер на корекциите не могат да бъдат определени предварително.

Войната Русия – Украйна може да се превърне в повратна точка за хиперглобализация, което ще засили ролята на геополитиката за структурата на глобалните вериги за доставки, коментира тя. Така веригите могат да станат по-малко ефективни за известно време през транзитния период и да окажат постоянен натиск върху икономиката.

Източник: fakti.bg

The post Кристин Лагард с ясна индикация за увеличение на лихвите appeared first on Начало.

0
0