Кьовеши: Време е българските власти да заработят по чувствителни случаи (видео)

„Сега е време българските власти да започна да работят по много чувствителни и важни случаи заедно с нас. Затова съществуваме, затова сме тук“, заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков в сряда. Тя е на посещение у нас, което ще продължи и утре. Кьовеши ще има срещи с главния прокурор Иван Гешев, с правосъдния министър Надежда Йорданова и с МВР-шефа Бойко Рашков.

120 разследвания

Фактът, че Министерският съвет е една от точките за контакт между европейската прокуратура и българските власти, показва политическа воля за борба с организираната престъпност и корупцията, каза още Кьовеши. Доскоро информацията, предназначена за европейската прокуратура, минаваше само през българската прокуратура. След това обаче по искане на самата Кьовеши бяха обособени още звена като агенция „Митници“, МВР и КПКОНПИ.

„Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до европейската прокуратура“, заяви тя. И посочи, че сигнали може да се подават и от НПО-та, граждани и журналисти.

Европейската прокуратура работи изключително по престъпления, свързани с пари от еврофондовете. Досега в институцията са получени рекорден брой жалби от България. По тях са образувани 120 разследвания. Става дума за злоупотреби с европейски пари в сферите на земеделието, строителството и обществените поръчки.

Кьовеши обясни, че вярва на българските делегирани европрокурори и досега не е получавала сигнали за натиск върху тях. Квотата на България бе попълнена с магистрати след като на няколко пъти бяха връщани кандидатури като неподходящи.

Кьовеши каза още, че на срещата с премиера Петков са разгледани различни начини за подобрение за взаимната работа, включително в законодателството.

„Идеята на Петков да се създаде специална група, която да работи с европейската прокуратура за гаранция за автономност, е нещо, към което трябва да се стремим. Ще постигнем напредък по отношение на борбата с измамите и престъпления, извършени от организирани групи“, каза тя.

Кьовеши благодари на Петков за решителността му и визията за борбата с корупцията.

„Ние споделяме едни и същи приоритети, говорим на един общ език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка“, допълни тя.

Кирил Петков от своя страна определи разговора като изчерпателен и в много конструктивен дух и с общата амбиция, че ще работят заедно, за разрешаване на нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондовете.

Мандатът, който има европейската прокуратура, е че всички престъпления след 2017 г. могат да бъдат обект на разследване, което е свързано с европейски пари, напомни той.

По думите му Кьовеши го е уверила, че европейската прокуратура и българското правителство ще работят заедно, за да се постигнат реални резултати.

Аз притеснения нямам

Това е второто посещение на Кьовеши у нас след избора ѝ за европейски главен прокурор. Както и при предишната си визита, така и сега тя отказа да коментира вътрешни въпроси. Кьовеши не отговори дали е запозната със сигналите, които премиерът Петков е подал до главния прокурор Иван Гешев, като например списъка с 19-те имена. Още в началото на мандата си европейският главен прокурор демонстрира предпазливост по такива въпроси и призова да не я натоварват с очаквания, които са по-големи от правомощията ѝ.

Часове по-рано шефът на държавното обвинение Иван Гешев заяви, че нямал притеснения от предстоящата среща с Кьовеши. Той обаче даде да се разбере, че вероятно ще се оплаче от натиск от страна на правителството.

„Притеснява ме само постоянното нарушаване на принципа на върховенството закона и на разделението на властите от политиците. Това все повече започва да притеснява и европейските ни партньори“, заяви той.

 

 

Източник: mediapool.bg

The post Кьовеши: Време е българските власти да заработят по чувствителни случаи (видео) appeared first on Начало.

0
0