Майките понасят огромни материални загуби

0

0

Много жени мечтаят да станат майки. Отглеждането на дете обаче е свързано с огромни финансови загуби за майките. Ако пък жената реши да има повече от едно дете – тогава „наказанието“ е още по-сурово.

Ето какво показват данните за Германия: майките с по едно дете получават в рамките на професионалния си живот средно с 40% по-малко, отколкото бездетните жени. Ако пък имат три или повече деца, загубите им са почти 70%. За тази разлика в доходите на майките с деца и бездетните жени има дори и специално понятие: „Motherhood lifetime penalty“, което означава „доживотно наказание за майчинство“.

Ето и малко конкретика: родените през 1985 година в Западна Германия бездетни жени се очаква да изработят общо 1,3 милиона евро през живота си. Жените, родени през същата година, които обаче имат деца – едва средно близо 600 000 евро, т.е. със средно близо 700 000 евро по-малко от бездетните жени. При едно дете загубата е 520 000 евро, при две деца – 663 000 евро, а при три деца загубата може да достигне 900 000 евро.

Данните са шокиращи, казва социоложката Луиза Ханке пред вестник „Ди Велт“. „На раждането на деца в Германия все още се гледа като на частно удоволствие, което не засяга обществото.“, казва тя. Според нея, за огромната разлика в доходите между майките с деца и бездетните жени в Германия има няколко основни причини.

1. Майчинството като саможертва

„Едва ли има друга страна, в която образът на майката да е така неразривно свързан с домашните грижи, личната саможертва в името на семейството и отказа от професионална кариера, както в Германия. На личната реализация на майките в професионално отношение и желанието им за финансова независимост все още се гледа като на нещо егоистично“, казва социоложката.

2. Грижи за децата и възрастните в семейството

Луиза Ханке отбелязва, че жените са тези, които поемат най-голямата част от грижите по децата и възрастните хора в семейството. В това отношение в обществото все още цари разбирането, че онзи, чиято заплата е по-ниска, а това по правило са жените, трябва да си остане вкъщи, за да се грижи за семейството или поне да работи на намален работен ден. Парадоксалното е, че данъчната система в Германия дори облагодетелства този модел. При това разпределение на ролите обаче жената е в трайна финансова зависимост от мъжа.

3. Липса на адекватни условия за отглеждане на деца

Особено в извънградските региони на Германия, но също и в някои от големите градове, няма достатъчно места в ясли и детски градини за деца под тригодишна възраст. Високите разходи за тях, както и неподходящото работно време (много детски градини работят само до обяд) на практика принуждават майките да си останат у дома или да работят на непълен работен ден.

4. Майки, които се стремят към лична кариера, имат лош имидж

Друга причина за огромните финансови загуби, свързани с майчинството в Германия, е едно широко разпространено схващане за онези жени, които се стремят към кариерно израстване. Към тях обществото, а и много от фирмите често пъти изпитват дълбоко вкоренени предразсъдъци. Смята се, че майките с деца не са равностойни на мъжете в професионално отношение, понеже не могат да работят извънредно или защото им се налага да отсъстват, когато децата са болни. А повечето от ръководните позиции във фирмите са обвързани с щатни места на пълен работен ден. Това разколебава и самите жени.“„Много от майките кандидатстват за места, които изискват квалификация, по-ниска от тяхната, тъй като там могат да работят на непълен работен ден“, пояснява социоложката Луиза Ханке.

Тя предлага Германия да се ориентира към модел като шведския – със значително по-гъвкави форми на професионална заетост. Ханке пледира и за това обществото да предлага на майките с деца някакъв вид финансова компенсация за това, че те поемат основната част от грижите за семейството.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0