Напрежение: Граждани и джипита се карат за РНК ваксини

Напрежение пред сградата на РЗИ-Пловдив. Дълги опашки от изнервени граждани и джипита се извиха пред сградата. На част от хората се наложи да чакат с часове, което доведе до словесни сблъсъци, видя репортер на TrafficNews.

Причината са РНК ваксините, които от днес се раздават на личните лекари в Пловдивска област, за да може от утре да започне четвъртата фаза на имунизационния план. Всеки от тях може да получи по 2 флакона. Във всеки флакон „Пфайзер” се съдържат по 6 дози ваксина, а флакон „Модерна” съдържа 10 дози.

С препаратите на „Модерна” и „Пфайзер” вече се ваксинират и граждани в сградата на РЗИ, което наложи да бъде отворен и допълнителен трети кабинет, за да могат да бъдат обхванати всички желаещи.

Вчера са пристигнали количества от препарата на „Пфайзер” за около 2700 души за първа игла и толкова за втора, тъй като дозата за нея се заделя в момента на получаването на препарата. За „Модерна” количествата са за около 2 130 души. Има и около 11 500 дози на „АстраЗенека”.

Тъй като количествата на този етап не са достатъчни за всички желаещи, от РЗИ съобщиха, че хората до 60 години се имунизират с „АстраЗенека”, докато РНК ваксините са за по-възрастните пловдивчани. Това разгневи младите хора на опашката, които масово бяха дошли за ваксина на „Пфайзер” и „Модерна”.

В практиката си имам 2500 пациенти. 90 са се записали за ваксинация, като нито един от тях не желае Оксфордската”, обясни пред наш репортер д-р Николай Димитров, който има 46 години практика. Той обясни, че за да не чакат всички лекари, са направили списъци и един взима количествата за няколко свои колеги. Той бе дошъл със списък за 16 медици.

Записани са пациенти, искат определена ваксина и трябва да имат право на избор”, посочи той.

Същите са наблюденията и на д-р Емилия Заимова. „Всичките ми пациенти искат РНК ваксина. Имам един останал флакон на „АстраЗенека, но желаещи няма. Дори три момичета, които са се ваксинирали с първа доза, отказват да си поставят втора”, обясни д-р Заимова.

Председателят на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров пък посочи, че повече от десет джипита са се оплакали, че са чакали по 2-3 часа, за да получат ваксини. Някои от тях са връщани за следобед или за утре. „Това е безобразие. Пародия на масова имунизация. Вместо да работят, колегите се редят с часове на опашки”, допълни д-р Сотиров.

The post Напрежение: Граждани и джипита се карат за РНК ваксини appeared first on Начало.

0
0