„Насекомо“ за протеста срещу фермата за ларви: Плашат хората с измислици

Био-технологичната компания „Насекомо“ е преминала през всички етапи на Оценка на риска върху здравето и върху околната среда. Всички те недвусмислено са показали, че проектът за демо-производствен център на „Насекомо“ не носи риск за здравето на хората и няма риск за замърсяване на околната среда. Това съобщиха от компанията и допълват:

„Твърденията, че има спряна процедура по ОВОС са подвеждащи, защото „Насекомо“ на практика е преминала тази процедура до етапа, в който се констатира, че проектът няма нужда от преминаване на следващ етап от процедурата по ОВОС“ обясняват от „Насекомо“. От компанията допълват, че дейността им е безотпадна, тоест няма никакви отпадъци от производството – няма отпадни води, няма други отпадъци, които да замърсяват, няма вредни емисии.

„Насекомо“ в последната година е постоянен обект на проверки от всички възможни институции, подтикнати от разнопосочни писмени оплаквания. Резултатите от всяка една проверка, обаче, показват липса на основание за подадените сигнали. Въпреки това, за успокоение на населението, „Насекомо“ се ангажира с предложение към сдружението и към всички, готови на двустранен диалог, да се създаде общ мониторингов комитет. Компанията заявява готовността си да монтира уреди за измерване на чистотата на въздуха в селото и на място до демо-центъра, когато центърът започне работа.

„В началото приемахме оплакванията като логично опасение на хората от новото и непознатото. Нашата индустрия е в съвсем начален етап. Компаниите като нашата са все още единици в цяла Европа и затова разглеждахме като нормална реакцията на хората от Елин Пелин и Лозен. Разбирахме, че е необходимо време, за да преодолеят недоверчивостта. Но след месеци, изпълнени със срещи, образователни инициативи и поредици от дни с отворени врати, едни и същи хора, които лично от нас са запознати с детайлите на работа ни и спецификата на насекомите, с които работим, продължават да разпространяват тенденциозни слухове и да плашат хората с измислици“, споделя Камен Василев, технически директор в компанията. От „Насекомо“ се опасяват, че зад негативната кампания стоят нелоялни мотиви.

От „Насекомо“ успокояват и страховете от мухата Черен войник, с която компанията работи. Тази муха няма общо с позната домашна муха, не се храни и затова не може да пренася зарази, живее краткия живот от 4 дни, тропическа и трудно може да оцелее в условия под 30 градуса и влажност под 70%. Ето защо няма как да „насели околностите и мазетата на хората“, както се твърди.

„Предприятието, което изграждаме в индустриалната зона на село Лозен ще представлява научно-изследователски център. В него основно ще разработваме технологии за роботизирано отглеждане на насекоми, и с демонстрационна цел ще въведем производство на протеин за фуражната индустрия в малък обем“ обяснява съоснователят на компанията Ксавие Марсенак.

На пресконференция в петък био-технологичният старт-ъп сподели резултатите от представително социологическо проучване сред 600 респондента, проведено в началото на тази година чрез лични интервюта от агенция ТРЕНД. Според изследването, дейността на фермата за ларви се смята за рискова едва от 1% от жителите на Лозен. Като най-голям риск за развитието на Лозен анкетираните посочват опасността от презастрояване на селото (51%). Качеството на въздуха заради отоплението на твърди горива заема второ място в класацията на рисковете за Лозен (11%), а опасността от повишаване на нивото на безработицата е оценено почти със същата тежест (10%).

Според 64% от участниците Лозен в най-голяма степен се нуждае от канализационна система. За да стане по-добро място за живеене, в селото трябва да се реорганизира събирането на отпадъците (47%) и да се облагородят пешеходните зони (29 %). Жителите на Лозен мечтаят за по-добър медицински център (24%) и се нуждаят от подмяна на старите отоплителни печки (22%) за по-чист въздух. Целта на проучването няма общо с протестите, а цели да се запознае с основните проблеми и очаквания на местното население и да провери за кои възможни решения за подобряване на качеството на живот на местната общност може да съдейства.

Източник: fakti.bg

The post „Насекомо“ за протеста срещу фермата за ларви: Плашат хората с измислици appeared first on Начало.

0
0