Нинова за срещата ГЕРБ-ПП: Или е първа стъпка за правителство, или пиар

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира като „странно“ съгласието на „Продължаваме промяната“ (ПП) да се срещне с ГЕРБ във вторник при положение, че партията не смята да подкрепи правителство с мандата на първата политическа сила.

„Очевидно в ПП текат някакви процеси. Очевидно има и динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е пиар акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни“, посочи Нинова пред БНР в неделя.

„Политическата ситуация е много динамична и много зависи при кого ще отиде третият мандат. … Трябва да се търси стабилно мнозинство, за да има предвидимост и за икономиката, и за хората, и за международните ни партньори. … Ако третият мандат дойде при БСП, ще направим опит да има мнозинство и стабилност в държавата“, декларира тя.

По думите й в парламента може и да има плаващи мнозинства и да се гласува тематично, но за държавата това е „нещо нестабилно“.

Нинова не е съгласна с отказа на служебното правителство да предложи на парламента проект за закон за бюджета за догодина.

„По закона за удължаване на бюджета могат да са правят промени и допълнения. Той няма да бъде гласуван в този му вид, а ще бъде допълнен. … Поканихме другите партии, за да се разберем предварително какво ще внесем. Започваме да работим по този въпрос, който е най-важният. Между първо и второ четене ще гарантираме едно мнозинство, което ще внесе поправки и те ще бъдат приети, много е важно да бъдат ориентирани към социалната сфера“, посочи тя.

Нинова вижда придвижване на страната ни към президентска република.

„Президентът управлява вече достатъчно дълго през служебни кабинети, без парламент, без контрол от законодателна власт и трябва партиите да реагираме на това. БСП сме категорични, че парламентарното управление е най-доброто и трябва да се запази. Това беше и причината да подкрепим избирането на председател на парламента. Избирането на Вежди Рашидов беше компромис. Другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на онези, които искат президентско управление“, коментира още лидерката на социалистите.

Източник: mediapool.bg

The post Нинова за срещата ГЕРБ-ПП: Или е първа стъпка за правителство, или пиар appeared first on Начало.

0
0