Нови удари на руската армия по Украйна: взривове в шест области

През изминалата нощ и тази сутрин Русия нанася нови удари по няколко украински области. Взривове отекват в Черкаска, Хмелницка, Киевска, Ровенска и Винницка области, съобщиха световните агенции. Ръководителят на администрацията на Черкаска област Игор Табурец съобщи за нанесен през нощта удар, без да уточни къде точно. Според Би Би Си обаче това е станало край град Смела. Там е бил видян голям пожар.

Тази сутрин въздушна тревога бе обявена в цяла Украйна.

Ръководителите на Хмелницка и Киевска област съобщават, че работи противовъздушната отбрана. В град Хмелницки и спрял токът. Взривове се чуват в Ровненска област, където има проблеми с електричеството.

Журналисти публикуват снимки на пожари след удари във Винницка област.

Украинската армия се обърна пряко към народа на руския съюзник Беларус с призив да не участва в „мръсната война“ срещу Украйна, предаде ДПА.

„Призоваваме гражданите на Беларус да не изпълняват заповедите на ръководството си за влизане във войната срещу Украйна“, се казва в разпространена вчера позиция на Киев.

Минск се опитва да вкара беларуския народ в „мръсната война“ срещу Украйна, се посочва в обръщението и се отправя призив към беларуските граждани да направят „правилния избор“ и да стоят настрана от нея.

Но ако Беларус се включи пряко във войната, „ние ще отговорим“, предупреди украинската армия.

Разполагането от Русия в последно време на хиляди войници и стотици бронирани машини в Беларус породи нови опасения в Украйна, че руският президент Владимир Путин може да открие нов фронт във войната срещу нея.

През февруари руските войски навлязоха в Северна Украйна от района на южния беларуски град Гомел, който се намира недалеч от Киев. Сега наблюдатели съобщават за повишена военна активност в тази зона.

Източник: mediapool.bg

The post Нови удари на руската армия по Украйна: взривове в шест области appeared first on Начало.

0
0