От офис се печели повече, отколкото от пъб

Част от английската култура е на изчезване – броят на специфичните за Острова пъбове е намалял рязко. Много от заведенията се превръщат в жилища и офиси – в името на сигурната печалба.

Броят на пъбовете в Англия и Уелс намалява: през първата половина на тази година те са били по-малко от 40 000, както показва анализ на консултантската компания за недвижими имоти „Алтус“. Броят им днес е със 7000 по-малко, отколкото преди десетилетие, и по-малко откогато и да било. Според проучването само от края на 2021-а година досега са затворили около 200 пъба. Особено засегнат е районът около милионния град Бирмингам, както и Лондон и Източна Англия.

От „Алтус“ подчертават, че след пандемията и свързаните с нея затваряния на заведения, цялата индустрия е била засегната от рекордно висока инфлация и рязко покачване на разходите за енергия.

Дано помогне държавата

По информация на Британската асоциация на пъбовете и Института по туризъм в страната, едва 37 процента от всички заведения са на печалба. Затова и ръководителката на асоциацията Ема Маккларкин призовава за подкрепа от правителството. „Изключително важно е да получим облекчения, за да намалим този натиск, в противен случай рискуваме да продължим да губим все повече пъбове всяка година“, казва тя.

Последиците от пандемията и инфлацията са двата фактора, които оказват най-голям натиск върху заведенията. „Като отрасъл току-що преживяхме най-трудните две години, откакто се помним, а сега сме изправени пред предизвикателството на изключително нарастващите разходи“, коментира Маккларкин.

Без пъбовете – самота и изолация

Английските пъбове се смятат за душата на общността и резкият спад в броя им е изненадващ. Приятели и семейства се срещат в кръчмите за неделно барбекю, а колеги се наслаждават на студена бира след работа. Ако искате да пиете бира след работа в центъра на Лондон в четвъртък следобед например, ще ви отнеме много време и усилия да стигнете до някое заведение през тълпите. За много туристи посещението в пъб също е част от преживяванията във Великобритания.

„Ако пъбовете продължат да бъдат принуждавани да затварят, това ще бъде огромна загуба за местните общности“, казва Маккларкин. Центърът за изследвания „Локалис” изтъква и ключовата роля на пъбовете за възстановяването на социалните контакти в общностите през пролетта на 2021-а година. За много хора посещението в пъба е възможност да напуснат дома си и да се срещнат с приятели и съседи. С други думи, благодарение на социализирането в пъбове се избягват самотата и изолацията. Ако пъбовете изчезнат, особено в селските райони, това може да застраши социалната структура, предупреждават от „Локалис“.

От офис се печели повече, отколкото от пъб

Спадът в броя на пъбовете започна отдавна, а пандемията само засили тенденцията. Причините са разнородни: забраната за пушене на затворено, по-евтиният алкохол в супермаркетите или дори промененото поведение на клиентите. Собствениците на пъбове се оплакват и от данъците върху бирата, които са едни от най-високите в света. Напоследък заведенията бяха засегнати и от стачките в британските железници – по-малко хора пътуваха до центъра на градовете. Това е коствало 25 на сто от приходите на Клайв Уотсън, основател на лондонската верига пъбове „City Pub Group“.

Вместо да отдават под наем заведенията си, собствениците им ги превръщат в апартаменти или офиси. Площите често са разположени в центъра и поради това са изключително привлекателни.

Източник: fakti.bg

The post От офис се печели повече, отколкото от пъб appeared first on Начало.

0
0