Пожарите са овладени, но се чака силен вятър

0

0
Нямаме неовладян пожар към момента, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов в четвъртък следобед по повод големите пожари в хисарските села Старосел и Кръстевич и санданското Петрово, където загинаха двама лесничеи.

Ситуацията е под контрол, но се очаква да се появи силен вятър, който ще усложни много обстановката, каза още той.

Със 186 пожара, избухнали през миналото денонощие, се борят екипи на пожарните, горски служители, военни и обучени доброволци. Най-страшно обаче е положението в тези три населени места, където в четвъртък сутринта огньовете се бяха разраснали.

Премиерът разгледа щетите в Старосел

За да се запознае с обстановката, в Старосел пристигна и премиерът Стефан Янев, който разгледа нанесените на селото поражения. Шест къщи изгоряха там в сряда, а почти половината землище – държавни и общински земи и борова гора, е поразено от огъня.

Стефан Янев посети Старосел, сн. БГНЕС

„Държавата трябва да е при хората, независимо къде, независимо дали е по повод на нещо хубаво, или лошо“, каза служебният министър-председател.

Макар ситуацията да е овладяна, бдителността трябва да остане, призова той. Това не означава… едва ли не да тръгнем по почивки. Напротив – наблюдението ще продължи, каза Янев.

Главен комисар Николай Николов обясни, че проблемен остава само един участък – Гарванов камък. Под ръководството на пожарникар, двама доброволци от общината са отишли там, за да овладеят ситуацията.

Докато има слънце, ще сме напрегнати

„Докато има слънце, ще има и напрежение. Един от проблемите е, че хората са крак втори ден и са притеснени и изморени“, отбеляза Николов.

По-рано през деня прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за смъртта на двамата служители на Югозападното държавно предприятие – 48-годишния Валери Димитров от Кресна и 34-годишния Антон Гръбчев от Петрич. Те загинаха при гасенето на пожара край Петрово. В общините Сандански, Петрич и Кресна в четвъртък е обявен Ден на траур в тяхна памет. Минута мълчание в тяхна памет запазиха депутатите преди заседанието си, а социалният министър Гълъб Донев каза, че близките им могат да получат еднократна помощ от 540 лв. Финансова помощ ще окаже на семействата им и Югозападното държавно предприятие

В четвъртък пожарът край Петрово се бе развихрил скоростно на над 350 дка, но екипите на пожарната, военни и доброволци са успели да го овладеят. Гасенето продължава.

Край Петрово положението остава сериозно, сн. БГНЕС

Третият горски служител, който пострада преди ден в потушаването на стихията там, е настанен за лечение в столичната болница „Пирогов“ с 24 процента изгаряния. Към момента е в стабилно състояние и няма опасност за живота му, каза шефът на горското предприятие Дамян Дамянов.

Разследване за смъртта на лесничеите

Мястото, където са били открити телата на двамата лесничеи, се намира във все още опасен район и не е възможно да се направят допълнителни огледи по започналото разследване от прокуратурата за смъртта на двамата горски. Братът на Гръбчев заяви пред бТВ, че мъжене са били изпратени неподготвени да се борят с огъня. Според Дамянов обаче пламъците толкова бързо са се разраснали, че лесничеите не са имали никакъв шанс да се спасят.

Разпитват се свидетели. Предстои да бъдат назначени експертизи, информираха от държавното обвинение.

В сутрешните часове пожарът там се разгоря отново и стигна на метри от къщите на съседното село Голешово. Огненият фронт обаче часове по-късно бе спрян. Привечер, с падане на температурите и утре сутринта, ще продължи борбата из останалите огнища на пожара, които още тази сутрин бяха овладени, но наблюдението им и работата по някои от тях продължава, предаде БНР.

На място остават екипи на пожарните.

В Старосел частично бедствие и стресирани хора

Заради пожара край Старосел в селото е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът на община Хисаря Пенка Ганева. Изгорели са декари борова гора, общински и държавни ниви, ракетната площадка, част от ферма, където е била складирана слама.

Възрастните жени, обитавали изгорелите къщи, са при децата си в градовете, където живеят, каза кметът. Започна разчистването на руините от изгорелите къщи, където има опасност от срутвания и падане на изгорели греди.

Една от пострадалите къщи в Старосел, сн. БГНЕС

Пострадалите трябва да подадат заявления и да очакват помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Друга помощ не виждам кой може да даде и каквото може ще направи общината, каза Пенка Ганева.

„Хората са стресирани, излезли са навън и обсъждат. Цялото село беше обхванато от дим, а миризмата скоро няма да изчезне и докато има какво да им напомня за случилото се, хората няма да са добре. Важното е, че няма жертви, всичко останало е поправимо“, допълни кметицата пред БТА.

Продължава оказването и на психологическа подкрепа на хората, останали без къщи. С тях се срещат психолози от Българския червен кръст, каза директорът на областната структура на организацията Таня Георгиева.

Предвижда се разкриването на сметка за набиране на средства за потърпевшите жители на селото, уточни кметът Матея Грудев.

 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0