По-добре ли са българските банки сега спрямо предишната криза

0

0

Кризата с коронавируса не удари директно банковата система. Тя е стабилна, засега не се очертава ръст на лихвите по кредитите. ,,Предишната криза беше основно криза на ликвидността и на недоверието между банките и липсата на достатъчно капитал в самите банки. За десет години тези неща се поправиха по такъв начин, че банковата система и финансовата система на света да бъдат по-устойчиви на шокове, дори някои непредвидими шокове. Така че днес в България и по света банките са в много по-добро здраве, отколкото в предишната криза“, каза банкерът Левон Хампарцумян цитиран от bTV. Според него най-доброто и най-сигурното място да си държим парите са банките и спестяванията от 57 млрд. лв. доказват това.

В същото време обаче лихвите на депозитите паднаха до 0%. „Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо. Иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, ако може просто да сложи един депозит и да си живее от него“, допълва той.

Относно новия дълг, който държавата изтегли преди дни в размер на 5 млрд. лв. Хампарцумян заяви, че технически операцията е блестяща. „Това, което е важно за мен, е как ще изхарчим парите. Засега те са взети да се създават буфери в едно несигурно време. Това има същия смисъл на ниво държава. Как държавата харчи тези пари – с какъв мандат, за какво. Това предстои да научим. Благоразумното изхарчените пари ще доведат до нещо повече“, допълни той.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0