ПП е готова за избори, но не иска да се стига до тях

Партия „Продължаваме промяната“ е готова за нови избори, но ще направи всичко възможно да не се стига дотам. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова, която в неделя откри със зам.- председателя на парламента Мирослав Иванов офис на партията в Ямбол.

Ако не успеем да избегнем нови избори, ние сме готови, коментира тя, цитирана от БНР.

„Обаче преди това ще направим всичко възможно да не се стига до нови избори, защото, и тук причината е много проста, трябва да има действащо Народно събрание, което да приеме онези 22 закона, които гарантират едни 13 милиарда да влязат в сметката на българина, българските домакинства и бизнеса“, посочи тя.

По думите й към момента усилията на правителството са концентрирани в приемането на актуализацията на бюджета от страна на парламента и не се търсят заместници на министрите от ИТН, които подадоха оставки.

Зам.- председателят на НС Мирослав Иванов заяви, че се надява новата рамка на бюджета да бъде приета, но посочи, че са възможни и сценарии, целящи дестабилизация на правителството.

„Неведнъж бяхме свидетели на координирани акции от трите формации от опозицията. Сега съм почти сигурен, че ИТН ще се присъединят към тях, неведнъж сме имали такива сигнали“, каза той.

Часове по-рано и председателят на парламента Никола Минчев коментира пред Нова телевизия, че актуализацията на бюджета е приоритет пред смяната на министри. Той припомни, че няма законово установен срок за внасяне в парламента на проект за персонални промени в кабинета от страна на премиера. Което означава, че скоро няма бъдат внесени персонални промени в правителството

На въпрос дали е възможно Андрей Гюров да е новият министър на вътрешните работи, какъвто „достоверен“ слух разпространи по-рано бившият депутат Татяна Дончева, Минчев коментира, че за първи път чува този вариант и не му се струва реалистичен.

Относно възможността Весела Чернева – външнополитически съветник на премиера, да оглави външно министерство, парламентарният шеф каза, че тя има качествата, но не е обсъждана конкретна кандидатура.

Не е належащо в момента да искаме вот на доверие. Ако опозицията реши, че е належащо, може да поиска вот на недоверие, коментира още председателят на парламента.

Според Минчев е доста трудна задача да се върнат на масата за преговори с партия „Има такъв народ“ (ИТН) след всичко случило се.

Не търсим само 12 депутати, заяви той и посочи, че всеки, който иска да се присъедини към това, което правят, е добре дошъл.

На въпрос дали е възможно ново правителство в този парламент, Никола Минчев каза, че чисто математически е възможно, но е въпрос на принципи всяка формация да спазва това, което е заявила преди изборите. Не виждам кое е това ново мнозинство, допълни той.

Той каза още, че от „Продължаваме Промяната“ не биха подкрепили правителство с мандат на ИТН.

Ако ЕС ни даде гаранции за изпълнение на нашите условия за Република Северна Македония, това би било отлично, коментира Минчев в отговор на въпрос за вдигане на българското вето пред еврочленството на Скопие. Предстои да видим дали това е „на масата“ и може да се реализира, допълни той

Източник: mediapool.bg

The post ПП е готова за избори, но не иска да се стига до тях appeared first on Начало.

0
0