Председателят на енергийната комисия: Ще искаме 2 години отсрочка за ембаргото на руския петрол

България иска две години отлагане на включването си в евентуално забрана на ЕС за вноса на руски петрол като част от санкциите срещу Русия заради инвазията й в Украйна. Това се разбра в събота от интервю на председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски пред бТВ.

Към момента няма официален отговор на искането на България за изключването ѝ от налагането на санкциите върху руския петрол, каза Рибарски по повод разпространена вчера информация.

Вчера, позовавайки се на свои източници, Ройтерс съобщи, че Европейската комисия не приема искането на българското правителство за изключване на страната от общите срокове за налагане на ембаргото. Еврокомисията обаче приема да се даде повече време на Унгария, Словакия и Чехия да се адаптират към петролните санкции.

Според преработеното предложение на ЕК Унгария и Словакия ще могат да купуват руски петрол от тръбопроводи по действащите договори до края на 2024 г., докато Чехия може да продължи купува до юни 2024 г. ЕК предлга за всички останали страни от ЕС да се наложи забрана за купуване на петрол от Русия, което да влезе в сила след 6 месеца, а за петролни продукти – след 8 месеца.

България също е поискала да бъде изключена от общото петролно ембарго, но не са ѝ били предложени отстъпки в сроковете. Причината е, че искането на България „не е имало реални аргументи“. Останалите три държави, на които е предоставена повече свобода на действие, „имат обективен проблем“ за намиране на алтернативни доставки, съобщава Ройтерс, позовавайки се на своите източници в ЕК.

„Разговорите продължават. Българското правителство е решило да направи всичко възможно“, каза в събота пред бТВ Рибарски.

По думите му за страната ни трябва да важат същите аргументи като за Унгария и Словакия, тъй като рафинерията в Бургас е настроена технологично за преработка на руски петрол.

„Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала – да, най-вероятно ще наложим вето (на решението за ембарго на руския нефт)“, каза Рибарски.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание не коментира възможните негативи на едно такова вето за нашата страна и заяви, че в момента „сме се концентрирали на позитивите“.

До края на следващата седмица ще имаме отговор от ЕК за нашето искане. „Две години отсрочка иска България от тези санкции“, каза Рибарски.

Източник: mediapool.bg

The post Председателят на енергийната комисия: Ще искаме 2 години отсрочка за ембаргото на руския петрол appeared first on Начало.

0
0