Президентът иска България спешно да купи изтребители

Президентът Румен Радев призова България да купи на лизинг изтребители F-16 втора ръка или европейски самолети, докато очаква поръчаните от САЩ и вече платени нови машини F-16.

Радев каза, че Русия отпада като опция за поддръжката на старите съветски изтребители МиГ 29, на които все още разчита България, а купените F-16 ще бъдат усвоени едва към 2030 година.

„Ние се нуждаем от устойчиво решение. Трябва да запълним тази празнота, за да не загубим способност, летци, техници, авиационни специалисти. Ако ги загубим, няма връщане назад“, каза Румен Радев, след като участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Той каза, че е поставил въпроса пред американския президент Джо Байдън.

„Ако не може да се ускори доставката на нашите новопроизведени самолети, да мислим за втора ръка изтребители F-16 на лизинг“, обясни Радев.

Планът е първите нови машини да пристигнат в края на 2023 година, но ще има забавяне заради пандемията.

Радев обясни, че може да се търси и вариант за европейски изтребители на лизинг. Той вече е говорил по въпроса с италианския премиер Марио Драги и френския президент Еманюел Макрон.

Вероятно става дума за изтребители втора ръка „Eurofighter“ или френските „Rafale“, каквито придобиха други страни от региона. България по план, обаче, трябва да закупи още 8 нови F-16, което не е ясно кога ще стане.

Според Радев подобни разговори ще се водят и с Германия.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по-рано даде сигнали, че не одобрява високи военни разходи, но в хода на войната много страни преразгледаха позициите си.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F1105330830257108%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

„Трябва да намерим решение“, каза Радев, който преди да стане президент бе командир на Военновъздушните сили.

Бъдещето на МиГ-овете става все по-неясно, след като отпаднаха като опции за поддръжката им Русия, Беларус и Украйна.

Сега България се надява да закрепи положението с помощта на Полша, но това е временно решение.

Радев каза надежда следващата седмица да започне уточняване на възможностите старите изтребители на българските ВВС да бъдат поддържани в Полша.

България разполага с 14 изтребители МиГ- 29, от които летят по-малко от половината. Ако не се намери вариант за поддръжката им, което е много вероятно, България няма да има друга възможност освен да разчита на съюзниците.

По-рано този месец той президентът и главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев поиска да се предприемат „неотложни мерки“ за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи.

През последните седмици охраната на въздушното ни пространство се подпомага от четири испански „Eurofighter“. През април в България ще дойдат и три нидерландски F – 35, като броят на машините може да достигне 8.

Източник: mediapool.bg

The post Президентът иска България спешно да купи изтребители appeared first on Начало.

0
0