Прокуратурата ще разпитва над 800 свидетели за магистралите на Борисов

Сигнали със съмнения за безстопанственост, длъжностни престъпления, корупция и други нередности, подадени от служебното правителство до прокуратурата, са върнати за проверка обратно в МВР. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. То идва след критиките на вътрешния министър Бойко Рашков, че прокуратурата бездейства по сигналите на кабинета. Сега главният прокурор Иван Гешев прехвърля топката в полето на критика си – МВР.

Имаме свидетели за цял мандат

Рашков говори за нарушенията при строителството на магистрала „Хемус“ и нежеланието на прокуратурата да ги разследва. Той обясни, че следователи искали да се правят обиски на частни фирми, но наблюдаващият прокурор излязъл в отпуска.

От съобщението на прокуратурата обаче става ясно, че държавното обвинение има голямо желание да се занимава с пътното строителство на Бойко Борисов. Толкова голямо, че си е поставило за цел да разпита над 800 свидетели. Става дума за дело, образувано на база одитен доклад на Сметната палата за държавното дружество „Автомагистрали“, станало известно с процедурите „инхаус“ или иначе казано – директно възлагане на поръчки за милиарди на частни дружества, докато „Автомагистрали“ формално се води строителят.

Колко време ще се разпитват тези 800 свидетели не е ясно, но нищо чудно седемгодишният мандат на Гешев да изтече до тогава. За справка – по делото КТБ, по което наблюдаващ бе именно той, има около 400 свидетели. Внасянето на материалите в съда отне около 4 години.

Има и при следователите

Все пак по някои сигнали са образувани разследвания, става ясно от съобщението. Такъв пример е дело за безстопанственост, водено от Софийската градска прокуратура. То е започнало след сигнал за недостатъчен контрол при ремонта на 414 язовира. Тази тема бе повдигната от бившия министър Кирил Петков. Той показваше пресушени водоеми, които би трябвало да са ремонтирани. От ГЕРБ пък го обвиняваха, че язовирът бил изпуснат, за да може министърът да се снима на този фон. Това дело се води от следователи от националното следствие.

Другото образувано дело е покрай скандала, станал причина за смяната на ръководството на Александровска болница. Води се дело за деклариране на неверни данни. Смените в „Александровска“ започнаха след като член на ръководството – Александър Оскар – обяви, че са искали от него да подписва протоколи от заседания на управителния съвет, които изобщо не били провеждани. Формално обаче на тези съвети били взимани решения за харчене на пари.

Има и при Кьовеши

Три от сигналите са препратени по компетентност на европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, разбира се от съобщението. Първият е подаден от зам.-министър на икономиката и в него се твърди, че са извършени престъпления при усвояването на средства от оперативната програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Вторият сигнал е от МОСВ. Той касае пари по оперативната програма „Околна среда“. Вероятно става дума за сигнал, подаден от бившия министър Емил Димитров-Ревизоро, според който поръчките по европроекти, свързани с третирането на отпадъци, са концентрирани в три фирми. Едни и същи хора участват веднъж като консултанти, втори път като изпълнители и дори като представители на екоминистерството.

Третият е от финансовото министерство. В него се твърди, че има конфликт на интереси при изпълнение на проект „изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци“. Те са установени при проверка на агенцията „Одит на средства на ЕС“, която е под шапката на финансовото министерство. По този сигнал европейската прокуратура е отказала да образува дело.

Рашков да пита Рашков

Материалите по доста други сигнали на служебните министри са изпратени за проверка от МВР, става ясно от съобщението. Сред тях са един от финансовото министерство със съмнения за измама по проект за саниране, направено с европари. Полицейската проверка не е приключила.

Отново на полицията е възложена проверка по сигнал на здравния министър Стойчо Кацаров. Той е заради доставка на техника за трансфузионна хематология в Плевен.

Спецпрокуратурата е възложила проверка за конфликт на интереси по друг сигнал на Кацаров. Той е свързан със строителството на детската болница.

Прокуратурата е дала на полицията указания какво да прави и по сигнал на зам.-министър на икономиката. Към момента те не са изпълнени, твърдят от държавното обвинение.

Отново на полицията са препратени и данни от доклад на земеделското министерство за дружеството „Напоителни системи“. Резултати няма.

Самият Рашков е подал сигнал за безвъзмездна помощ, предоставена от България на Хърватия. И тук проверява КПКОНПИ.

Прокурорът лично проверява

Случаят, по който прокурор извършва лична проверка, е свързан с пътна поддръжка. Става дума за 14 договора по печално известната процедура инхаус, по която допреди месеци работеше държавната компания „Автомагистрали“. По тази проверка са изискани договорите и други документи.

Спецпрокуратурата проверява и сигнал на министъра на културата и заради ремонта на Ларгото.

Източник: mediapool.bg

The post Прокуратурата ще разпитва над 800 свидетели за магистралите на Борисов appeared first on Начало.

0
0