Пълното електронно здравно досие ще е готово до август

Поетапно до август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички дейности от извънболничната до болничната помощ. Всеки здравноосигурен ще може да провери резултатите от прегледите си, медицинските изследвания и предписаните му лекарства чрез електронното си досие, както и да се възползва от електронната рецепта. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова във вторник по време на форум „Дигитално здраве“, организиран от вестник „Капитал“.

Засега достъпът до електронното пациентско досие в Националната здравноинформационна система (НЗИС) става през квалифициран електронен подпис (КЕП), но той ще бъде заменен с електронната идентификация, по която Министерството на електронното управление работи, съобщи ресорният министър Божидар Божанов.

„Така ще масовизираме гражданския контрол над системата“, посочи той.

Божанов увери, че всички данни на пациента в НЗИС и електронното досие са защитени и всеки, който е имал достъп до тях оставя следа, което е спирачка за злоумишлени действия спрямо чувствителните здравни данни. Той уточни, че не всеки медицински специалист ще има достъп до всички данни на пациента, но детайлите предстои да бъдат уточнени.

Държавната фирма „Информационно обслужване“, която е изградила здравната информационна система и всички достъпни електронни здравни услуги до момента е разработила и мобилно приложение е-здраве, през което скоро ще може да се осъществява достъп до пациентското досие. Първоначално това ще става с КЕП, а в последствие с електроната идентификация. Чрез мобилното приложение пациентът ще вижда цялата информация за прегледите, изследванията и предписаните му лекарства и ще може да получава медикаментите си в аптеката само със сканирането на QR код от телефона му, като по този начин ще става разчитането на рецептата му.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/iRVAI0pdS6E“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

Борис Костадинов от „Информационно обслужване“ съобщи, че предстои кампания за публично тестване на приложението и след получената обратна връзка то ще бъде финализирано и пуснато за масово ползване.

Председателят на здравната комисия в парламента д-р Антон Тонев съобщи, че ще заработи и национален кол център, който ще дава информация и насоки относно ползването на електронните услуги от потребителите.

„Вървим със смели стъпки към това хартиените носители на информация да стават все по-малко нужни“, заяви Тонев. Той съобщи, че над 90% от личните лекари и фармацевти вече регистрират електроннно прегледите и подават информация към НЗИС.

Министър Сербезова посочи, че с развиването на НЗИС за първи път се осигурява прозрачност и проследимост в две посоки – от страна на пациента през здравното досие и от страна на НЗОК. Тя съобщи още, че ще бъде осигурена видимост в реално време на свободните легла за прием в болниците и по този начин ще се премахне опасната практика линейката да обикаля няколко болници, за да установи къде има свободни легла.

„Ще могат да се взимат решения на светло, да се оптимизира качеството на здравните услуги, да се види какви са навиците на предписване на лекарите, навиците на лечение на определени заболявания и отговарят ли те на световните консенсуси“, коментира Сербезова.

В бъдеще системата ще бъде надграждана с телемедицински прегледи в труднодостъпни райони и други функционалности.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев коментира, че е нужно и внедряването на интелигентни системи за съветване. „Всички носите часовници, отчитате крачки. Но такива системи за съветване са по-необходими на лекарите, за да стига голям обем данни до човекът, който взима решения за живота и здравето на пациента“, посочи Салчев. По думите му това ще позволи лекарят да взима решение за лечението на пациента на базата на опита на други свои колеги, а не да бъде „сам със слушалката на село“, както е било едно време.

Източник: mediapool.bg

The post Пълното електронно здравно досие ще е готово до август appeared first on Начало.

0
0