Светлина в края на тунела по делото Томов

1

0

Вижда се светлина в края на тунела по повод казуса с кмета на Благоевград Румен Томов.  До 14 дни Върховният административен съд трябва да обяви окончателното си решение по делото, след като веднъж вече се произнесе за отстраняването на кмета на община Благоевград.

Заседанието на 18 януари за предсрочното прекратяване на пълномощията на кмета се провали, тъй като се оказа, че и Румен Томов, и двете му адвокатки Милана Кривачка и Златина Данчева са в болничен. Днес обаче бе даден ход на делото. Сега върховните магистрати трябва да се произнесат окончателно дали Румен Томов ще бъде отстранен от кметския пост или пък ще го запази.

До съдебния казус се стигна след като стана ясно, че градоначалникът на Благоевград не е заличил свое търговско дружество в едномесечен срок от обявяването на изборния резултат. Затова по-рано ОИК прекрати пълномощията му.

И днес председателят на ОИК Мартин Бусаров настоя пред съдиите решението да излезе по-бързо, защото според него благоевградчани се вълнували много от темата. Кметът Томов пък обясни, че е прехвърлил едноличната фирма на сина си, но пропуск на адвоката му е, че не е била заличена. Фирмата му не е действала от близо 10 години и не е имало никакъв конфликт на интереси.

По този текст от закона при така наличните нарушения съдебната практика обаче е категорична, че следва да бъдат прекратени правомощията на градоначалника.

Припомняме, че в петричко село детронираха кметицата, само за част от нарушенията на Томов. Идентичен е и случая за кмета на Овчарци, за който вчера АС Кюстендил излезе с решение за предсрочно прекратяване на правомощията.

Кметът на Стрелча бе с прекратени правомощия отново заради нарушения по чл.41 от ЗМСМА.

Днес 01.02.2021г. бе последното заседание във ВАС. Румен Томов се яви лично с адвоката си  Златина Данчева и не остана друго, освен очакването от решението на върховните съдии, което ще излезе в законовия 14-сет дневен срок. Едва тогава ще се разбере дали светлината в тунела няма да се окаже от идващ влак.

0
0