Световната икономика изненада анализаторите

0

0

Възстановяването на световната икономика може да се случи и с по-бързи темпове. Поне такива са данните за второто тримесечие на текущата година. Това обаче ще е за сметка на по-високата инфлация, коментират анализатори от Morgan Stanley. Световната икономика може да се върне на нивата си отпреди пандемията още през третото тримесечие на текущата година, или с 3 месеца по-рано от очакваното.

Съотношението вирус/икономика бележи съществено изменение спрямо първите дни на пандемията“, посочват от Morgan Stanley и допълват, че икономиките на отделните държави ще набират скорост в зависимост от това колко бързо успяват да се справят с пандемията.

Икономиката на САЩ може да достигне нивата отпреди пандемията през второто тримесечие на 2021 г., а всички останали развиващите се пазари ще го направят през третото тримесечие на следващата година. Тъй като държавите използваха за справяне с безпрецедентната криза финансова и парично-кредитната система, а също и поради опасност от дестабилизация в търговия, възстановяването може да бъде съпроводено с по-висока инфлация.

В разгара на пандемията през март прогнозата на Economist Intelligence Unit (EIU) изглеждаше далеч не така оптимистично. „Съчетанието на понижени бюджетни приходи и повишението на обществените разходи ще постави редица държави на прага на дългова криза“, посочват от EIU. От Международния валутен фонд очакват спад на световната икономика през текущата година и ръст през 2021 г.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0