Ситуацията в страната през погледа на работещите медици във времето на пандемията

Борещи се със сетни сили медици, за да помогнат на всеки един пациент се налага да се сблъскват с хиляди спънки и в много от случаите се оказват виновни, че не са успели да реагират незабавно!

Безброй са причините, които са провокирали днес медицински специалисти да се обърнат към българското общество, чрез страницата си в социалната мрежа на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ

До българското общество!

Искате ли да оцелеете в тази пандемия?
Няколко непоискани, емпирично доказани съвета до управляващи, пациенти и медии:
Управляващите, свършете си работата!

Защо преди 6 месеца затворихте държавата при заболеваемост под 3% от взетите проби? За да подготвите системата на здравеопазването? Е, не се справихте, епидемията тлее вече осем месеца, а високата смъртност и разрастването й доказва безпомощността ви в пълния хаос на диагностиката и лечението на заразата.

За да спасите народа? Пациентът е оставен  на оцеляване, на самолечение и самодиагностика. Примери колкото искате!

Ако не си платите теста няма начин да ви се направи безплатно, преди да се влошите до степен да ви интубират. Ако не представите тест, ОПЛ не ви иска в кабинета си, лекува ви по телефона, докато не припаднете от хипоксията и спешна помощ не ви откара с пневмонията на ръба между живота и смъртта.

Спаси ни лятото, слънцето, ученическата ваканция, отпуските на открито и страхът, който насаждахте с детските площадки запълнени с чувалите с трупове. Как се справяте когато свърши комфортът и когато поредната вълна на заразените е 25% от тестваните?

Простичък пример – пациентка с доказана серологично КОВИД 19 инфекция пристига с частна линейка от 200км. в София да се прегледа. От РЗИ не последва нищо, защото била безсимптомна и от друга област и тя отново поема в мрака накъдето си поиска, както си поиска.

Един пациент с дихателна недостатъчност, изписан преди дни от общинска болница за сърдечна недостатъчност обикаля 6 столични болници, с КОВИД отделения без медикация , без изследвания и накрая с КОВИД 19 пневмония се озовава в спешното на специализирана болница, за да поеме към КОВИД отделение с поставена истинската диагноза.

В същото време разхлабвате мерките, отменяте ПСР тестовете при края на карантината /за да спестите средства/ , обсъждате скъсяване на карантината /по същата причина/, не продумвате за дистанционно обучение и затваряне на развъдниците на зараза училища и детски градини, спортни зали, културни и увеселителни заведения?

Спестените пари от тестовете и скъсяването на карантината само ще допринесат за разспространението на заразата, защото вирусът е непредвидим, със строго индивидуално протичане при различни пациенти.

Децата ни отдавна изпреварват по грамотност учителите си с денонощното си пребиваване в интернет. Те няма да затъпеят, ако няколко месеца се учат дистанционно, както правят връстниците им по света.

А тези които не искат да се ограмотят, няма да се променят нито присъственно, нито дистанционно. Икономиката ни няма да се сгромоляса повече от това което е сега, но ще спасите животи, които след няколко месеца ще изправят държавата на крака.

Опазете лечителите си!
Уважаеми пациенти и придружители, спрете да ни лъжете докато попълвате епидемиологичните анкети и снемаме анамнезата. Безсмислено е да излагате на риск всички други пациенти и целия персонал. Ще ви прегледаме в изолатор и ще направим същото за вас и истината ще лъсне на снимката при бързия тест или при ПСР. Но ако не сте в изолатора след няколко дни ще има огнище в болницата и болни или карантинирани медици.

Уважаеми експерти, спрете да се заблуждавате, че си свършихте работта да предпазите медиците.

Сами се научихме да се пазим, много от колегите сами си купуват защитното облекло. Все още в единици болници има фургони за взимане на пробите, които са аерозолно продуциращи процедури и заразени/незаразени се смесват в коридора, в кабинета.

Заради евтини и неефективни тестове се допуска смесване на заразени /незаразени пациенти и в специализирани отделения. Освен разрастване на заразата, резултатът е и ръст на заразените медици от различни специалности по всички етажи на системата на здравеопазване.

Фактите са жестоки 1550 заболели медици с двойно по-висока смъртност в сравнение с общата популация, поради късна диагностика и лечение. Грижите ви и наградите ви стигат само до няколко избрани болници в столицата. Да припомня снощи БЛС награди вас в лицето на НОЩ и медиците от три софииски болници, ръководени от членове на НОЩ.

Заразените и починали колеги не бяха достойни за една посмъртна награда за героизма им, получиха 1 минутно мълчание от наградените.

Лекарите от малките общински болници, които изнемогват и лекуват непознато инфекциозно заболяване независимо, че са специалисти по други специалности не бяха наградени…. Не награждавате специализантите, които отнесоха на гърба си първите 8 месеца от пандемията, разболяха се, преумориха се, вместо да учат специалността, която специализират.

Да не говорим за прословутите 1000 лв. които стигнаха до кого ли не, но не и до тези които диагностицират и лекуват на улицата, в спешното, в кабинета на специалиста и ОПЛ .

Уважаеми медии,
Спрете да побърквате хората с цифри и коментари от какви ли не експерти – математици, коремни хирурзи, ортопеди, кардиолози, психиатри. Достатъчно е, че част от народа е уплашен и полудял и не стъпва на лекар, докато не започне да умира.

Друга част вярва в конспиративни теории и смята, че лекарите си измислихме КОВИД 19 за 1000лв. на месец.

Е, единици ги получават, но за сметка на това се заразяваме десетки на ден, няколко десетки загубиха живота си, други се борят за живота си, а на трети от нас ни предстои да станем пациенти .

Какви ще са последиците за пациентите? Просто е: първо ще останете без спешни и интензивни медици и на тяхно място ще дойдат специализантите, когато свършат те, ще вкарат специалисти по други специалности в КОВИД отделенията, а накрая общопрактикуващи лекари и дори зъболекари ще решават кой и кога да се интубира и как да се лекува.

Така се случи в Италия, Испания, Франция и Англия. Вървим по пътя им! И за съжаление ще се сбъдне пророчеството на ген. Мутафчииски за якото мрене.

Не, не защото няма да има легла, респиратори, и лекарства, а защото няма да има кой да ви диагностицира и лекува навреме и правилно. За лечението на този вирус подходът е строго индивидуален към всеки един пациент и най-важни са лекарският опит и мисъл.

Загубите ли нас, ще загубите битката, убедена съм!

От един уморен български лекар, безименен за системата, защото е твърде обикновен за да бъде пазен, поощряван и разбиран!

сн: архив

The post Ситуацията в страната през погледа на работещите медици във времето на пандемията appeared first on Начало.

0
0