Служебното правителство уведомило ЕК, че няма да сключва нов договор с „Газпром“

Служебното правителство е уведомило Европейската комисия (ЕК), че не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“, а единствено разговор за получаване на количества по съществуващия договор.

„Считаме, че такова действие (сключване на нов договор – бел.ред) не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент“, казал вицепремиерът Христо Алексиев по време на видеоконферентен разговор с генералния директор на дирекция „Енергетика“ в ЕК Дите Юл Йоргенсен. В срещата участе е взел и министърът на енергетиката Росен Христов.

Преди ден министърът на енергетиката Рсен Христов обяви, че България вече е изпратила на „Газпром“ информация, че е готова да преговаря и да възобнови контакта по договора за газовите доставки, който руската компания спря за изпълнява след отказа на „Булгаргаз“ да плаща в рубли.

В събота от правителствената пресслужба съобщиха, че по време на видеоразговора представителите на ЕК са били запознати с подхода на служебния кабинет за осигуряване на доставки на природен газ в краткосрочен и дългосрочен план.

Дългосрочният план предвиждал обявяване на международен търг за дългосрочни доставки на втечнен природен газ. Предвижда се служебното правителство да стартира процедурата, като решението за сключването на такъв договор ще бъде взето от редовен кабинет. България потвърди и интереса си да участва в механизми за съвместно закупуване на енергоносители, които могат да бъдат създадени в рамките на Енергийната платформа на ЕС.

Христо Алексиев е информирал представителите на ЕК за вече предприетите действия от страна на Кризисния щаб към българското правителство за преодоляване на потенциална енергийна криза – завършване на интерконекторната връзка между България и Гърция и нейното въвеждане в експлоатация до 1 октомври 2022 г., стабилизиране финансовото състояние и осигуряване на ликвидност на „Булгаргаз“ и търсене на икономически, а не компенсаторни механизми за постигане на добра цена на природния газ за бизнеса и домакинствата.

Генералният директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен пък посочил, че ЕК ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ.

Представителите на Брюксел изразили съгласие за необходимостта от продължаване на засиленото регионално сътрудничество в контекста на Регионалната работна група за Югоизточна Европа в рамките на Енергийната платформа на ЕС с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG). Като това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция.

Двете страни се договориха да предприемат съвместни действия с международни партньори с оглед подпомагане диверсификацията на доставките за България.

Алексиев посочил, че добави, че в рамките на проведената среща на представители на правителството с работодателските организации, синдикатите и Националното сдружение на общините са посочени нива от около 130 евро на мегават/час като пределно поносима цена за бизнеса и домакинствата, за да не се допусне неконкурентоспособност на индустрията, потребяваща природен газ спрямо тази, която е само на електрическа енергия. 

Източник: mediapool.bg

The post Служебното правителство уведомило ЕК, че няма да сключва нов договор с „Газпром“ appeared first on Начало.

0
0